Naslov Pri nakupnih odločitvah ima splet pomembno vlogo

Raziskava med francoskimi uporabniki spleta je pokazala, da je 22 % slednjih internet izbralo za najbolj informativen medij na področju nakupnih odločitev, piše eMarketer. Svetovni splet je tako prehitel TV (21 %) in tiskane medije (19 %).

Pri vprašanju, kateremu mediju gre pri nakupnih odločitvah najbolj zaupati, je 29 % posameznikov navedlo svetovni splet. Tudi tu sledita TV (20 %) in tiskani mediji (19 %).

 

Mediji, ki so za francoske uporabnike spleta najbolj vredni zaupanja pri nakupnih odločitvah

Pri ustvarjanju želje po nakupovanju si prvi dve mesti delita internet in TV (24 %). Anketirani so na tem področju na tretje mesto postavili oglaševanje v trgovinah (20 %). To bi lahko pojasnili s tem, da veliko ljudi trgovine obišče z namenom, da bi opravili nakup in so zato bolj dovzetni do tamkajšnjih oglasov.

Raziskava je preučila tudi nakupne odločitve na področjih, kot so potovanja, avtomobilizem in potrošniško blago. Ugotovitve kažejo, da se splet lahko več kot kosa s tradicionalnimi oglaševalskimi kanali. Na področju avtomobilizma je denimo 53 % posameznikov menilo, da je splet odločilen element pri nakupu vozila, manj pomena pa so pripisali tiskanim medijem (26 %) in televiziji (25 %).

Vir: von Abrams, Karin. Web Users in France Trust Internet Most. eMarketer, 12.11.2009

Vir slike: New York Times

Datum 16.12.2009
Print