Naslov Slovenija ne razmišlja o politiki treh prekrškov

Po prizadevanjih Francije za uvedbo politike treh prekrškov, ki predvideva ukinitev internetne povezave za osebe, tretjič zasačene pri prekršku prenašanja nelegalnih vsebin, naj bi o podobni rešitvi začela razmišljati tudi Velika Britanija, piše Mladina.

Tovrstna politika ni bila skladna z zahtevo o prepovedi ukinitve internetnega dostopa brez predhodne odločbe sodišča, ki so jo kot dopolnilo 138 v sveženj telekomunikacijskih direktiv pred iztekom prejšnjega mandata vnesli evropski poslanci.

Zaradi nestrinjanja med svetom pristojnih ministrov EU in poslanci v novem mandatu je prišlo do spravnega postopka, kjer se je delegacija evropskega parlamenta odrekla omenjenemu dopolnilu, ki je med poslanci uživalo kar 88 % podporo. Dopolnilo 138 naj bi tako zamenjalo milejše besedilo, ki predhodne odločbe sodišča pred odklopom internetne povezave ne zahteva izrecno.

To milejše besedilo naj bi bilo tudi podlaga za nadaljnja formalna pogajanja, vendar pa velja opozoriti, da bo moral kompromisno besedilo evropski parlament vnovič potrditi, a tokrat brez kakršnihkoli dopolnil. To pomeni, da bodo morali poslanci tokrat zavrniti celoten telekomunikacijski sveženj, če bodo vztrajali pri branjenju internetnih svoboščin, kar pa je težko pričakovati.

Generalni direktor direktorata za informacijsko družbo na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Nikolaj Simič pravi, da se v Sloveniji zavzemajo za rešitev, ki bo strokovno korektna in skladna z evropsko konvencijo o človekovih pravicah ter našo ustavno ureditvijo. Hkrati tudi zatrjuje, Slovenija ne razmišlja, da bi šla po poti Francije in uvedla politiko treh prekrškov.

Vir: Zgonik, Staš. Nam bodo odklopili internet? Mladina 43, 30.10.2009

Vir slike: Buchanan.org

Datum 28.12.2009
Print