Naslov Spletne nevarnosti za mlade

Ameriška študija o odvisnosti od elektronskih medijev med mladimi kaže, da skoraj vsak deseti kaže znake odvisnosti od video iger, piše Mojevro. Otroci in mladostniki so po mnenju psihologov bolj dovzetni za spletne nevarnosti, saj še niso zmožni kritične presoje, kaj je zanje dobro ali koristno.

Pretirana uporaba elektronskih medijev se kaže v tem, da posameznik začenja izgubljati nadzor nad svojim obnašanjem. Pojavijo se štirje klasični simptomi - povečanje tolerance, abstinenčni sindrom, večkratni neuspešni poskusi prenehanja ter izguba nadzora.

Psihiater in terapevt odvisnikov z internetom Bojan Belec meni, da preživljanje večine časa pred računalnikom samo po sebi ne more biti edini kazalnik težav in se samo na tej podlagi ne da oceniti, ali gre že za odvisnost ali ne. Po navedbah Belca odvisnik zazna, da se je "ujel", ko poskuša prenehati ali zmanjšati uporabo, pa mu kljub poskusom nikakor ne uspe.

Psihiater v ambulanti za odvisnost od iger na srečo v Novi Gorici Bernard Spazzapan pravi, da se pri posamezniku zaradi odvisnosti obenem pojavijo spremembe v načinu življenja. Prepoznamo jo, če se kompulzivna uporaba elektronskih medijev pojavlja vedno bolj pogosto in za več časa ter če se pri posamezniku pojavljata skrb in nemir v primeru, da ne more dostopati do elektronskih medijev.

Spazzapan dodaja, da pretirana uporaba interneta največkrat odraža le zunanje znamenje obstoječe psihične težave ali pa gre za prehajanje od ene odvisnosti v drugo, zato je pri diagnozi in terapevtskih posegih potrebna previdnost.

Med vrste zasvojenosti z internetom spadajo odvisnost od pornografije, zasvojenost od socialnih omrežij, zasvojenosti od spletnih iger na srečo ali spletnega nakupovanja, odvisnost od iskanja informacij na spletu ter odvisnost z računalniškimi igrami.

Zdravljenje zasvojenosti ne temelji na abstinenci, ampak na kontrolirani uporabi. Poteka lahko v obliki individualne ali skupinske psihoterapije, skupine za samopomoč, informativne delavnice za odvisnike ali svetovanja za družine.

Vir: Zaplotnik, Žiga. Internet ogroža otroke. Mojevro.finance.si, 29.11.2009

Vir slike: Polls Boutique

Datum 28.12.2009
Print