Naslov Splet izkrivlja splošno predstavo o zasebnosti?

Posamezniki naj bi z objavljanjem intimnih podrobnosti svojega življenja na spletu spodkopavali pravice drugih do zasebnosti, piše BBC. Dr. Kieron O 'Hara meni, da je razmah socialnih omrežij zameglil meje tistega, kar lahko opredelimo kot zasebno.

Omenjeni akademik poudarja, da je pravica do zasebnosti osnovana tudi na razumnem pričakovanju do zasebnosti. S tem ko ljudje na spletu objavljajo vse več intimnih podrobnosti svojih življenj, naj bi se to splošno pričakovanje do zasebnosti zmanjševalo. To naj bi zmanjševalo tudi stopnjo zaščite, ki nam jo lahko zagotovi pravo.

Dr. O 'Hara na primeru kočljive fotografije z zabave pojasni, da smo pred desetletjem predpostavljali, da bi si to sliko med seboj izmenjali prijatelji. Danes sklepamo, da bi se slika lahko znašla na spletu, kjer bi si jo lahko ogledali neznanci.

V teku so razgrete razprave o tem, ali ideje o novih varnostnih rentgenih in kamerah na letališčih predstavljajo neupravičen poseg v zasebnost ali pa so koristne za zagotavljanje varnosti. Določeni že samo prisotnost takšnih razprav razumejo kot znak, da so se posledice tega, kako malo pozornosti nekateri namenijo zasebnosti na spletu, že razširile na druge sfere družbe.

Vir: Kleinman, Zoe. How online life distorts privacy rights for all. Bbc.co.uk, 8.1.2010

Vir slike: Wordpress

Datum 11.01.2010
Print