Naslov Aretiran zaradi šale na Twitterju

Britanski uporabnik socialnega omrežja Twitter je bil suspendiran, ker je na Twitterju v šali objavil zapis, ki je pritegnil pozornost organov pregona, piše The Independent. Dogodek predstavlja primer, da na socialnih omrežjih zasebne in javne sfere ne moremo povsem ločiti.

Ko je P. Chambers ugotovil, da so krajevno letališče zaprli zaradi močnega sneženja, je ta na Twitterju šali zapisal, da bo letališče razstrelil, če se odgovorni v roku dobrega tedna ne zresnijo. Teden kasneje je bil aretiran na podlagi britanske protiteroristične zakonodaje.

Po 7-urnem zaslišanju so ga na prostost izpustili proti kavciji, do 11. februarja pa bo obveščen, če bo obtožen poskusa potegavščine v zvezi z eksplozivnim telesom. Zaradi pričetka notranje preiskave je bil suspendiran z delovnega mesta, poleg tega pa mu je krajevno letališče odredilo doživljenjsko prepoved vstopa.

O podobnih dogodkih so v ZDA že poročali, v Veliki Britaniji je to prvič, da so nekoga aretirali na podlagi zapisa na omrežju Twitter.

Vir: Hughes, Mark in Walsh, Jason. Twitter joke led to Terror Act arrest and airport life ban. Independent.co.uk, 18.1.2010

Vir slike: NetSAP

Datum 20.01.2010
Print