Naslov Ustavno sodišče zavrnilo Telekom Slovenije

Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo Telekoma Slovenije v primeru paketov ISDN 3000, piše Delo. Telekom je na vseh sodnih instancah izpodbijal odločbo Urada za varstvo konkurence, ki je leta 2000 ugotovil zlorabo prevladujočega položaja.

Telekom Slovenije je leta 1999 večkrat zavrnil ponudbo alternativnega ponudnika spletnega dostopa ABM za poslovno sodelovanje pri paketih ISDN 3000. K slednjim je Telekom Slovenije dodal tudi zgoščenko Siola, ki je omogočala priklop na internet. Podobno zgoščenko je želel vključiti tudi ABM, pa mu to ni uspelo.

Urad za varstvo konkurence je leto kasneje ugotovil, da je šlo za zlorabo prevladujočega položaja. Telekom Slovenije je bil pri izpodbijanju te odločbe neuspešen tako na upravnem kot na vrhovnem sodišču. Podjetje je vložilo tudi pritožbo na ustavno sodišče, ki je bila konec lanskega novembra zavrnjena.

ABM je zaradi omenjene situacije vložil tožbo proti Telekomu Slovenije in zahteval odškodnino v višini dobrih 4 milijonov evrov, postopek pa traja že več kot 7 let.

Vir: Ropret, Matjaž. Zloraba prevladujočega položaja dokončno potrjena. Delo, 9.1.2010

Vir slike: Shree Plus

Vir Delo
Datum 21.01.2010
Print