Naslov Neustrezna gesla hekerjem olajšajo delo

Podjetje Imperva je po hekerskem napadu analiziralo gesla baze podatkov spletne strani RockYou.com in ugotovilo, da uporabniki izbiri varnih gesel posvečajo premalo pozornosti, piše Delo. Z izbiro neustreznega gesla je delo napadalcev še dodatno olajšano, še posebej zato, ker so napadi avtomatizirani.

Po besedah Imperve so hekerji zmožni v 17 minutah pridobiti tudi do 1000 uporabniških računov. V primeru, da posamezniki uporabljajo enako geslo za Facebook in službeni e-poštni predal, lahko ogrozijo tudi varnost podatkov v podjetju, še posebej ob uporabi neustreznih gesel.

Nekatere spletne strani so že sprejele določene ukrepe, ki preprečujejo uporabo neustreznih gesel. Facebook denimo za geslo ne sprejme zgolj besede, ki se nahaja v angleškem slovarju. Twitter je nedavno prepovedal 370 besed, ki so najbolj očitna izbira za gesla.

 

Najpogosteje uporabljena gesla

Pri izbiri gesel se izogibajte uporabi osebnih podatkov, denimo imena, rojstnega datuma, telefonske številke, ipd. Optimalno je, če je geslo sestavljeno iz malih in veselih črk, števil in ločil. Ker je bistvo gesla, da samo po sebi nima posebnega smisla, si lahko pomagate tako, da sestavite stavek in pri geslu uporabite prvo črko vsake besede, k temu pa dodate še kakšno številko ali ločilo.

RockYou.com je založnik in razvijalec aplikacij za spletne strani, kot sta Facebook in MySpace. V lanskem decembru je heker vlomil v njihovo zavarovano bazo podatkov in ukradel nešifrirana gesla 32 milijonov uporabnikov.

Vir: Delo.si, 21.1.2010

Vir slike: CollegeRecruiter

Vir Delo
Datum 22.01.2010
Print