Naslov Ovire čezmejnega e-nakupovanja

V letu 2008 je 51 % evropskih trgovcev na drobno prodajalo tudi prek spleta, vendar pa ima to na videz brezmejno poslovanje poleg vprašanja varnosti, ki ni več tako pereče kot je bilo včasih, še nekatere druge slabosti, piše Delo Mag.

Ovire čezmejnega nakupovanja v EU

Raziskava Evropske komisije je na področju čezmejnega spletnega nakupovanja ugotovila, da 61 % potrošnikov ni moglo opraviti nakupa iz druge države članice, ker trgovec ni omogočal dostave v njihovo državo ali pa ni ponujal primernih načinov za čezmejno plačevanje.

Evropska komisarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva je kot glavni oviri čezmejne trgovine izpostavila geografsko delitev in jezik. Med ovirami najdemo tudi nekatera zakonska neskladja in zaupanje, saj potrošniki pri nakupu pogosto omahujejo, ker se dokaj redno dogaja, da ne morejo uveljaviti garancije in zahtevkov za vračilo kupnine.

Cenovne razlike med ponudbami držav članic

Eden od velikih prodajalcev elektronske opreme je imel pred časom v ponudbi digitalni fotoaparat, ki je v Veliki Britaniji stal 198 evrov, na Irskem 254 evrov, v Belgiji 276 evrov, na Finskem pa 306 evrov. Ugotovitve kažejo, da so potrošniki v 13 od 27 držav, med njimi je tudi Slovenija, za najmanj polovico iskanih izdelkov našli ponudbo v drugi državi članici, ki je bila vsaj 10 % ugodnejša od najboljše domače ponudbe.

Razlike se kažejo tudi na področju dostopnosti izdelkov, saj potrošniki v 13 državah članicah vsaj polovice iskanih izdelkov niso našli pri domačih spletnih trgovcih, pač pa so morali iskati v drugih državah članicah.

Dodatni stroški pri nakupih zunaj EU

Za pošiljke, ki prispejo iz drugih držav članic, ni treba opraviti carinske kontrole. Izjema je blago, ki v EU še ni bilo sproščeno v prost promet ali je poslano z ozemelj, ki so izvzeta iz carinskega območja EU ali davčnih območij posameznih članic

To ne velja za pošiljke, ki prispejo iz tretjih držav. Te so v vrednosti do 22 evrov oproščene vseh dajatev, razen če vsebujejo tobačne izdelke, alkoholne pijače, parfume in toaletne vode. Pri pošiljkah od 22 do 150 evrov je potrebno plačati le DDV, če skupna vrednost presega 150 evrov, pa še carino. Stroški poštnine se vštejejo v carinsko vrednost oziroma davčno osnovo, od katere se obračunajo dajatve. Carina se določi po stopnji, predpisani z veljavno tarifo evropske skupnosti.

V povprečju spletno nakupuje 33 % spletnih uporabnikov v EU

V letu 2008 je spletne nakupe opravila več kot polovica spletnih uporabnikov iz Velike Britanije iz Velike Britanije, Danske, Nemčije, Švedske, Finske in Nizozemske. V Sloveniji se je v opazovanem obdobju za takšno obliko nakupovanja odločilo 18 % uporabnikov spleta. Na dnu lestvice sta Bolgarija in Romunija (3 oziroma 4 %).

Vir: Felc, Mitja. Križi spletnega nakupovanja. Delo Mag, 14.12.2009

Vir slike: Island Computer Technology

Vir Delo
Datum 25.01.2010
Print