Naslov BSA konec leta izvedla skrivne nakupe

Organizacija Business Software Alliance (BSA) je predstavila rezultate programa skrivnih nakupov, ki ga je izvajala konec lanskega novembra in ves praznični december. Skrivni kupci so obiskali 242 slovenskih trgovcev s tehničnimi izdelki ter preverjali legalnost nameščene programske opreme. K namestitvi nelegalne programske opreme, tako z brezplačno pomočjo kot nasvetom, naj si kupci nelegalno programsko opremo poiščejo na spletu, je tokrat napeljevalo 16,1 odstotka obiskanih trgovcev, kar je manj kot pri predhodnem preverjanju spomladi 2009, ko je to storilo 18,1 odstotka obiskanih trgovcev. Takih trgovcev, ki so hoteli namestitev nelicenčne programske opreme tudi zaračunati, pa je bilo tokrat 1,6 odstotka, kar je bistveno manj kot pri prejšnjem merjenju, ko je bilo takih 5,2 odstotka.

Malih in srednje velikih trgovcev, ki so kupce napeljevali k namestitvi nelegalne programske opreme, je bilo pri jesenskem preverjanju 6,2 odstotka, kar je pomembno manj kot pri predhodnem merjenju, ko je bilo takih 11,6 odstotka. Pri velikih trgovcih je bil rezultat tokratnega merjenja v primerjavi s spomladanskim nekoliko slabši, saj so jeseni skrivnostni kupci obiskali vse poslovalnice velikih trgovcev.

»Med malimi in srednje velikimi trgovci smo zabeležili najboljši rezultat, odkar izvajamo program skrivnih nakupov, kar je tudi posledica naših prizadevanj in številnih kampanj ozaveščanja glede uporabe legalne programske opreme,« je povedal Rok Koren, pravni svetovalec organizacije BSA v Sloveniji. »Za izboljšanje stanja pri velikih trgovcih pa svetujem ustrezno usposabljanje prodajalcev.«

BSA želi s programom skrivnih nakupov, ki temelji na osebnem obisku s strani organizacije usposobljenih skrivnih kupcev, zaščititi in ozaveščati tako prodajalce kot kupce, saj tudi slednjim ob nakupu izdelka z nameščeno nelegalno programsko opremo pretijo tako pravne posledice kot tveganja zaradi namestitve škodljive programske opreme.

Vir: BSA, 26.1.2010.

Vir BSA
Datum 26.01.2010
Print