Naslov Italijanski zakon grožnja spletu 2.0?

Internetna podjetja so izrazila zaskrbljenost nad predlogom italijanskega zakona, na podlagi katerega bi bili ponudniki odgovorni za objavljene multimedijske vsebine in kršitve avtorskih pravic s strani uporabnikov, piše Reuters.

Pričakovano je, da bo predlog zakona sprejet naslednji mesec. Internetni operaterji, kot sta Fastweb in Telecom Italia ter ponudniki vsebin, denimo YouTube, bi bili tako zadolženi za nadzorovanje avdiovizualnih vsebin na njihovih spletnih straneh.

Googlov YouTube trenutno na sodišču rešuje spor z Berlusconijevim podjetjem Mediaset, ki zahteva odškodnino v višini 500 milijonov evrov zaradi kršenja avtorskih pravic. Če bi bil zakon sprejet, bi bil v tem primeru v pomoč Mediasetu, saj bi se odgovornost spletnih mest za objavljene vsebine približala odgovornosti, ki jo imajo TV postaje.

Predsednik Združenja italijanskih internetnih operaterjev Paolo Nuti je dejal, da predlog zakon predstavlja resno grožnjo spletu 2.0, saj bi internetne platforme spremenil v sodišča.

Obstaja tudi možnost, da bi primer začela preiskovati Evropska komisija, saj bi takšna uredba kršila normative Evropske unije.

Komisija je v lanskem poročilu ugotovila, da Italija spada med države z najnižjo penetracijo tehnologije ADSL v Zahodni Evropi, težave pa so vidne tudi na področju e-poslovanja. Predstavniki ponudnikov spletnih storitev opozarjajo, da bi predlagan zakon ogrozil nadaljnji razvoj spleta v Italiji.

Vir: Flynn, Daniel. Internet companies voice alarm over Italian law. Reuters.com, 26.1.2010

Vir slike: Sydney Morning Herald

Datum 28.01.2010, 00:15
Print