Naslov Bleeding Edge tudi letos ponudil rešitve na robu

Moj mikro je opravil pogovor z Matevžem Gačnikom, strokovnjakom za srednji sloj in arhitekturo programskih rešitev, tehničnim direktorjem podjetja Gama System ter članom organizacijskega odbora konference Bleeding Edge. Namen omenjene konference je udeležencem, predvsem razvijalcem programske opreme, predstaviti najnovejše tehnologije za razvoj sodobnih rešitev.

Bleeding Edge je tudi letos ponudil vsebine in rešitve na robu. V Sloveniji je približno 5000 aktivnih razvijalcev programske opreme, približno 10 % le-teh pa se ukvarja z zadnjimi tehnologijami. Gačnik je mnenja, da zato konferenčna oblika sicer zadošča, vendar bi se bilo smiselno o razvojnih usmeritvah in modernih arhitekturah pogovarjati na vseh večjih IT dogodkih. Slaba stran velikih dogodkov je, da imajo besedo predvsem komercialisti in ne inženirji.

Lastno rešitev lahko izdelajo le samozavestna podjetja, meni Gačnik. Uspeh ni zagotovljen, ambiciozni projekti pa lahko pokopljejo tudi večja podjetja. Lastna rešitev pomeni dolgoročno investicijo, ki jo je treba vzdrževati. Po drugi strani uspešne lastne rešitve prinašajo visoko stabilnost in predstavljajo največji kapital.

V Sloveniji se valorizacija podjetja večkrat odvija na podlagi izvedenih projektov s tujimi izdelki in integracijami kot lastnimi. Lastnim izdelkom se navadno ne pripisuje visoke pomembnosti. Vzroka za to sta predvsem dva – ti izdelki so bili večkrat slabe kakovosti, poleg tega pa gre za majhen trg, ki prinaša tudi manjše možnosti za širok nabor namestitev.

Gačnik dobro rešitev ocenjuje kot tisto, ki je prilagodljiva in povezljiva. Vsi ponudniki se trudijo posamezno generično funkcionalnost razviti enkrat in jo večkrat uporabiti. Zato se razmišljanje o pisanju na kožo v resnici večkrat prevede v sestavljanje generičnih kock iz ogrodja, ki ga ima podjetje.

Vse večjega pomena postaja uporabniški vmesnik, saj je programska oprema vse bolj kompleksna, industrija pa je presegla mejo sprejemljivega za večino uporabnikov. Kompleksne rešitve je izjemno težko podpreti s preprostimi uporabniškimi vmesniki, saj je nabor funkcionalnosti včasih preprosto previsok. Na tem področju se ponuja odlična poslovna priložnost, vsekakor pa intuitivni uporabniški vmesniki pomenijo prihodnost.

Varnostni vidik rešitev je bil v preteklosti sicer pogosto zapostavljen, saj je pomenil dodaten strošek za ponudnika, vendar so razvojne platforme močno napredovale in je danes bistveno težje narediti veliko neumnost kot pred leti.

Gačnik ocenjuje, da slovenski ponudniki na tem področju niso boljši ali slabši od tujih. Velikokrat se izkaže, da se manjša podjetja odrežejo bolje od velikih, saj so podvržena manjšim razvojnim skupinam, tesnejšim komunikacijam in bolj osebnim odnosom, ki v varnostnem smislu večkrat prispevajo največ.

Vir: Varga, Miran. Lastno rešitev zmorejo izdelati samo samozavestna podjetja. Moj mikro, november 2009

Vir slike: InfoAxon

Datum 01.02.2010
Print