Naslov Danes je dan varne rabe interneta

Na internetu stari in mladi za sabo puščamo čedalje več sledi. Nove tehnologije so nam vsem omogočile, da objavljamo informacije, slike, videe, nad čemer so seveda najbolj navdušeni mladi. Poleg priložnosti za osebni izraz in kreativnost pa lahko prek novih tehnologij zaidemo tudi v nerodne ali celo travmatične izkušnje.

»Kar je enkrat objavljeno na internetu, ostane tam za vedno, saj nimamo več nadzora nad tem, kam vse se je še razširilo. Tudi če kasneje obžalujemo, da smo neko fotografijo, ki nam ni ravno v čast, objavili na spletu ali napisali žaljiv komentar, poti nazaj ni. Uporabniki interneta se moramo zavedati, da smo odgovorni za vsebine, ki jih objavljamo, in da bomo sami nosili morebitne posledice nepremišljenega razkrivanja svoje zasebnosti,« je povedala predstavnica projekta SAFE-SI s Fakultete za družbene vede Ajda Jerman Kuželički.

Otroke in mlade je treba naučiti, kako upravljati s svojo spletno identiteto na odgovoren način, kako ohraniti nadzor nad tem, kar je na spletu objavljeno o nas, in hkrati kako spoštovati druge ljudi in njihove odločitve, ali določene informacije in slike želijo objaviti na spletu ali morda raje ne.

SAFE-SI predlaga sledeče:

  • Premislite, kakšne slike in podatke o sebi objavljate na spletu! Objavite le tisto, za kar vam je RES vseeno, če vidi kdorkoli.
  • Zaščitite svoj blog, spletno stran, galerijo slik z geslom.
  • Ustvarite si zasebni profil v spletnih skupnostih ali pri igranju iger. Previdnost vam svetujemo tudi pri potrjevanju novih spletnih prijateljev, ki jih ne poznate v živo.
  • Pazite na svoje geslo za dostop do elektronske pošte, MSN-ja ali spletnih skupnosti - naj bo to skrivnost, ki je ne zaupate nikomur!
  • Če objavljate slike, posnetke drugih, jih obvezno vprašajte za dovoljenje.

Tudi telefonska linija Nasvet za net, ki na današnji dan praznuje prvo obletnico delovanja, ugotavlja, da so med skoraj stotimi vprašanji, ki so jih dobili od mladih v tem obdobju, na drugem mestu po pogostosti takoj za zasvojenostjo z internetom ravno vprašanja povezana s spletnimi družabnimi omrežji in klepetalnicami, ki se nanašajo na pravico do zasebnosti.

SAFE-SI na področju varnosti mladine in otrok sodeluje tudi s podjetjem Microsoft. Generalni direktor slovenske podružnice Microsofta Matej Potokar je ob današnji priložnosti povedal: »Kot vodilno tehnološko podjetje je Microsoft varnost postavil v središče svojega delovanja. Prepričani smo, da je ob številnih tehnoloških rešitvah za večjo varnost, ki jih razvijamo, nujno tudi povezovanje s partnerji znotraj panoge ter vladnimi in nevladnimi organizacijami. Ključni del prizadevanj so vsekakor tudi izobraževanja uporabnikov osebnih računalnikov.«

V okviru evropskega omrežja točk osveščanja INSAFE, v katerega je trenutno vključenih 27 držav, se bo na Dan varne rabe interneta odvijala vrsta aktivnosti tako na mednarodni kakor tudi nacionalni in lokalni ravni. Na evropski ravni je tako nastal poseben TV in spletni oglas »Premisli, preden se daš na net«, ki se bo v februarju vrtel tudi na slovenskih TV kanalih ter spletnih straneh. SAFE-SI na ta dan na OŠ n.h. Maksa Pečarja v Črnučah prireja izobraževalni sejem in okroglo mizo z zanimivimi gosti: informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar, raperjem in kolumnistom Trkajem, urednikom med mladimi popularne spletne strani Glasujzame.com Mihom Rejcem, direktorjem Microsofta Slovenija Matejem Potokarjem in dvema dijakinjama. Pripravili smo tudi nove zloženke in plakate za najstnike na temo varovanja zasebnosti na spletu, ki jih bomo delili po slovenskih nakupovalnih in kino centrih, na naš plakat boste lahko naleteli tudi v gostinskih lokalih, srednješolci pa na svojih šolah. Za podrobnejše informacije o Dnevu varne rabe interneta in ogled oglasa prebrskajte www.safe.si.

Slovenska točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih telefonov SAFE-SI s partnerji ob tej priložnosti pripravlja vrsto aktivnosti pod sloganom »Premisli, preden se daš na net«.

Vir: SAFE.si

Datum 09.02.2010
Print