Naslov Googlov operacijski sistem

Google je približno eno leto pred napovedano izdajo lastnega operacijskega sistema presenetil s prvo delujočo različico Chrome OS, piše Monitor.

Za Google objavljanje razvojnih različic sicer ni nič novega, vendar so do sedaj večinoma objavljali le polno funkcionalne rešitve. Google Chrome med slednje ne sodi, saj je največje razočaranje ravno njegova nedokončanost. Razvojna različica npr. nima niti orodja za izklop sistema ali zamenjavo ločljivosti zaslona. Vseeno pa sistem navdušuje s preprostostjo zamisli, ki prinaša določene do sedaj pogrešane inovacije.

V primerjavi z drugimi operacijskimi sistemi bo Chrome OS za delovanje potreboval bistveno skromnejšo strojno opremo, zato ga bo mogoče poganjati na cenejših sistemih, denimo današnjih netbookih. Google še ne želi špekulirati o ceni računalnikov s Chrome OS, vendar precej pove že to, da bo operacijski sistem vsaj v osnovni obliki brezplačen.

Ob zagonu se srečamo z že znanim videzom brskalnika Chrome. En zavihek služi poganjanju aplikacij, ki so prikazane v obliki ikon, in ga ni mogoče zapreti. Poleg brskalnika je videti bolj malo drugega, denimo upravljalnik oken, ikono za stanje baterije prenosnika, orodje za vklop ali izklop omrežne povezave in obvestila, ki se nahajajo na spodnji desni strani zaslona. Ta nas denimo opozarjajo na nova e-poštna sporočila.

V primerjavi s tradicionalnimi operacijskimi sistemi ima Chrome OS določene prednosti na področju varnosti. Podatki in programi so shranjeni v oblaku, zato ne moremo govoriti o virusnih okužbah krajevnega računalnika. Podatki, začasno shranjeni v krajevnem pomnilniku, bodo šifrirani in odporni proti vdorom.

Raba aplikacij v računalniškem oblaku sicer navdušuje, vendar pa pri tem plačamo določeno ceno. Pozabiti je potrebno na kakršnokoli združljivost z obstoječimi tradicionalnimi programi, ne glede na operacijski sistem. Poleg tega Googlov pristop že v osnovi izključuje konkurenco. Chrome OS je temelj, zato uporabniki ne bodo imeli možnosti uporabe alternativnega brskalnika, denimo priljubljenega Firefoxa.

Izdelava operacijskega sistema, ki se bo lahko kosal s sedanjimi, bo za Google zahtevna naloga. V navadi uporabnikov namreč ni, da bi bili le-ti pripravljeni pogrešati nekaj, kar dandanes že uporabljajo, pa naj bo izdelek še tako inovativen. Pri vsem tem ne gre pozabiti, da je vse, kar nudi Chrome OS, v brezplačni obliki na voljo že sedaj (npr. Linux). Prav zato nekateri menijo, da bo Chrome OS lahko velik uspeh ali pa največji neuspeh Googla.

Vir: Djurdjič, Vladimir. Googlov Chrome OS. Monitor, januar 2010

Vir slike: Nudelkopp

Datum 11.02.2010
Print