Naslov Google vstopil na trg socialnih omrežij

Google Buzz (kliknite za povečavo)Google je uvedel svoje socialno omrežje, imenovano Buzz, ki uporabnikom Gmaila omogoča izmenjavanje sporočil, slik in videov, piše Daily Mail. Storitev je kompatibilna tudi s pametnimi telefoni z Googlovim operacijskim sistemom Android.

Buzz so integrirali neposredno v Gmail, zato da bi storitev predstavili obstoječi bazi uporabnikov, ki šteje 176 milijonov posameznikov. Google največjo prednost storitve vidi v tem, da uporabnikom ni treba ničesar nastavljati, saj je Buzz privzeto vključen in povezan z osebami, s katerimi smo do sedaj v okviru Gmaila največ komunicirali.

»Privzeta vključenost storitve je v nasprotju s prvim pravilom nove programske opreme, poleg tega pa je možnost za njeno izključitev skorajda nevidna,« je za Guardian povedal Dave Winer. Pri tem, da Buzz uporabnika prek e-poštnih sporočil obvešča o novih odgovorih, pa ga moti to, da gre za vdor v prostor, ki ga je Google predhodno pomagal ščititi s filtri proti neželeni pošti.

Buzz je povezan z nekaterimi drugimi Googlovimi storitvami, kot sta Picasa in Youtube. Uporabnikom med drugim tudi omogoča, da z drugimi delijo obstoječe Twitterjeve vsebine, vendar ne podpira objavljanje novih vsebin na Twitterju. Vsebine najbolj priljubljenega socialnega omrežja Facebook pa sploh niso podprte.

»Zelo zaposleni ljudje ne vidijo potrebe po novem socialnem omrežju, saj si želijo združevanja obstoječih storitev,« pravijo pri Microsoftu. Sami so v primerjavi z Googlom ubrali drugačno strategijo, saj so se usmerili v povezovanje Hotmaila s storitvami, kot so Flickr, Facebook in Twitter.

Viri:

Vir slike: Dailymail, Cnet

Datum 12.02.2010
Print