Naslov Računalništvo v oblaku priložnost za kiberkriminalce?

Kiberkriminalci, ki med prvimi preizkušajo najnovejše tehnologije, so se že pričeli posluževati storitev računalništva v oblaku, piše ZDNet. Primere izvajanja tovrstnega kriminala so odkrili tudi med uporabniki Googlovih in Amazonovih storitev računalništva v oblaku.

Pri podjetju Trend Micro ugotavljajo, da med lastnosti računalništva v oblaku, ki so za kiberkriminalce najbolj privlačne, spadajo zmogljivost, skalabilnost, dostopnost in anonimnost. Poleg tega opažajo, da se je metodologija tovrstnih posameznikov v zadnjem času spremenila. Kiberkriminalci so namreč veliko napora vložili v to, da bi se njihove nezakonite aktivnosti porazgubile med aktivnostjo običajnih uporabnikov spleta.

To od organizacij zahteva, da nadgradijo svoje tehnike zaznavanja sumljivih aktivnosti na spletu. Medtem ko je bilo pred enim letom z varnostnega vidika običajno, če je v neki organizaciji določeno število računalnikov večkrat dnevno dostopalo do Twitterjevih profilov, pa to danes že lahko pomeni znak zlonamernega delovanja, pojasnjujejo pri Trend Micru.

Tradicionalni modeli varnosti se osredotočajo predvsem na preprečevanje zunanjih groženj, kar pa v dobi mobilnosti, virtualizacije in računalništva v oblaku ni dovolj, saj je pozornost potrebno nameniti tudi samemu jedru. Trend Micro podjetjem priporoča, da le-ta najprej poskrbijo za varnost podatkov in nato zagotovijo, da so na sistemih, ki do njih dostopajo, nameščeni ustrezni obrambni mehanizmi.

Vir: Wolpe, Toby. Early-adopter criminals embrace cloud computing. Zdnet.co.uk, 10.2.2010

Vir slike: On Computers

Vir ZD Net
Datum 15.02.2010
Print