Naslov Kaj slovenski otroci in mladi počno na internetu?

Slovenija je ena od redkih držav, kjer otroci internet uporabljajo pogosteje kot odrasli, piše Moj mikro. Na domačih tleh trenutno poteka raziskava Mladi na netu, ki je prva obširna raziskava o tem, kaj slovenski otroci in mladostniki počno na internetu in kako ga umeščajo v svoj vsakdan, piše Moj mikro.

Po raziskovalnem poročilu EU Kids Online med 21 evropskimi državami, je Slovenija med tistimi z najmanj zbranimi podatki o tem, kaj otroci in mladi počno na spletu, s kakšnimi specifičnimi tveganji se tam srečujejo, kako je z njihovo osveščenostjo o varni rabi tovrstnih tehnologij, kakšna je regulacijska in izobraževalna vloga staršev, katere tehnologije so najbolj na udaru, ipd.

Namen raziskave Mladi na netu je opraviti prvo temeljito terensko raziskavo in tako proučiti vsakdanje prakse na internetu ter razumeti njegovo vlogo v življenju slovenskih otrok in mladih. Omenjena raziskava se je pričela maja 2009, v letošnjem februarju pa so začeli izvajati prvo reprezentativno anketo med naključno izbranimi 1081 otroci in mladimi ter njihovimi starši. Za širši pogled bo kasneje izvedena tudi spletna anketa med šolskimi zavodi.

»V anketi se osredotočamo predvsem na prepoznavanje praks, veščin in izkušenj kot jih doživljajo slovenski otroci in mladostniki, obenem pa želimo prisluhniti tudi staršem in njihovemu načinu razumevanja tega, kar otroci in mladi počno na internetu,« pojasnjuje doc. dr. Bojana Lobe iz Centra za metodologijo in informatiko na Fakulteti za družbene vede.

V okviru mreže EU Kids Online bo aprila in maja letos izvedena tudi mednarodna raziskava v 25 evropskih državah. V vsaki državi bo v anketo vključenih 1000 otrok, starih od 9 do 16 let, in njihovih staršev. Za razliko od študije Mladi na netu, ki se osredotoča na splošno uporabo interneta med otroci in mladimi, bo anketa EU Kids Online II osredotočena izključno na tveganja, s katerimi se otroci in mladi srečujejo na internetu. Sem spadajo denimo spolne in nasilne vsebine, ustrahovanje ter zasvojenost in varnost na področju spletnih klepetalnic in strani za socialno mreženje.

Raziskovanje rabe spletnih tehnologij med otroci in mladimi je bistveno za učinkovito oblikovanje vladnih in civilno-družbenih iniciativ, starševskega in učiteljskega posredovanja, ter informiranje industrije in splošne javnosti. Obenem raziskave pripomorejo k dvigu stopnje medijske in informacijske pismenosti med otroci in mladimi.

Vir: Moj mikro, 9.2.2010

Vir slike: Mladi na netu

Datum 17.02.2010
Print