Naslov Projekt eTwinning presegel pričakovanja

Cilj pobude eTwinning je spletno povezovanje šol s pomočjo uporabe informacijsko komunikacijskih tehnologij, piše Delo. V treh letih je več kot 83.600 učiteljev in 50.000 šol iz 32 držav v okviru pobude uresničilo nekaj 10 tisoč skupnih projektov.

eTwinning spodbuja projektno delo med šolami v različnih jezikih in tako učencem omogoča sodelovanje z ljudmi iz različnih držav in kultur. Pobuda je v zadnjih letih presegla svoj prvotni cilj in vse bolj postaja možnost za profesionalno rast učiteljev.

V začetku februarja je v španski Seviliji potekala 5. letna konferenca eTwinning, kjer je prof. Stephen Hepell z izjavo, da si v 21. stoletju ne moremo privoščiti šole iz 19. stoletja, opozoril na nujnost sprememb pri pouku v sodobnem svetu.

Med slovenskimi udeleženci konference je bila Ingrid Zupanc Brečko, učiteljica angleščine in nemščine na I. osnovni šoli Celje, ki eTwinning uporablja od lani. »Čeprav ima učitelj z izvedbo nekaj dodatnega dela, imam pozitivne izkušnje, ker takšna oblika povezovanja skorajda brez stroškov spodbuja medkulturno komunikacijo, rabo jezika v avtentičnih situacijah in pomaga pri razvijanju digitalnih kompetenc učencev,« je pojasnila.

Na konferenci se je pokazalo, da med učitelji vlada veliko zanimanje za izmenjavo izkušenj pri poučevanju tujih jezikov. Na področju vrednotenja projektov pa se kažejo tudi razlike med državami. Tako je sodelovanje na Poljskem bolj nadzorovano, saj imajo inšpektorje, ki preverjajo rast učiteljev pri projektih eTwinning, nato pa so tudi ustrezno nagrajeni ali grajani.

Vir: Žolnir, Nevenka. S povezovanjem po spletu pridobivajo učitelji in učenci. Delo.si, 14.2.2010

Vir slike: Eun.org

Vir Delo
Datum 05.03.2010
Print