Naslov Mobilni telefon: množični medij prihodnosti

Mobilni telefon je množični medij prihodnosti, ki naj bi ponujal največ možnosti za razvoj in zaslužek, je v intervjuju za Mladino povedal Tomi Ahonen, strokovnjak za trende v mobilni telefoniji, svetovalec številnih podjetij in motivacijski govorec. Mobilnik je več ko le telefon, saj je hkrati tudi ura, koledar, fotoaparat, način dostopa do spleta in plačilni kanal. Posledično so telefoni prva mobilna naprava, vse ostale pa opcijske.

Množični medij prihodnosti

Mobilniki so lahko najhitrejši način za dostavo informacij. Finska vlada se je leta 2006 prva odločila, da bo državljane ob izrednih razmerah, denimo v primeru večjega požara ali izpada električne energije, obveščala prek SMS sporočil.

Poleg tega pa imajo telefoni zelo širok doseg, saj jih s seboj nosimo več ali manj povsod. Hkrati so edinstven medijski kanal, ki ga lahko uporabljamo sočasno z drugimi mediji. Med gledanjem televizije lahko glasujemo za pesem Evrovizije, kar pa je, po besedah Ahonena, velik posel.

Vse večje vloge mobilnega telefona pa se morajo zavedati tudi stari množični mediji. Na japonsko informativno storitev i-channel se je že v prvih 18 mesecih naročilo 16 % mobilnih uporabnikov, plačali pa so 2 dolarja na mesec. Ahonen trdi, da bi bil zelo zaskrbljen, če bi bil sam medijska hiša in da takšne storitve še ne bi ponujal.

V interakciji z mobilnim telefonom so tudi živali in nežive stvari

Razvoj tega komunikacijskega kanala je šel že do te mere, da mobilne telefone danes lahko uporabljajo tudi nežive stvari. Na Japonskem gradijo hiše, za katere lastnik ne potrebuje ključa, saj lahko ključavnico odpre kar z mobilnim telefonom. V Južni Koreji imajo parkirišča , ki obiskovalcu na mobilni telefon sporočijo lokacijo najbližjega prostega parkirnega mesta, saj so vsi javni parkirni prostori opremljeni z majhnim senzorjem.

V Indiji z mobilnimi telefoni upravljajo celo namakalne naprave. Najbolj neverjeten primer, s katerim je seznanjen Ahonen, pa prihaja iz Kanade, kjer je veliko kmetov svoje krave opremilo s starimi mobilnimi telefoni in jih naučilo prepoznati zvok ob prejetem SMS sporočilu. Ko ga zaslišijo vedo, da morajo domov, ker je čas za molžo.

Nadgrajena resničnost (angl. augmented reality) je po mnenju Ahonena najčudovitejši dosežek na področju mobilne telefonije ta hip. Omogoča nam, da denimo na fotografiji ali posnetku okolice ugotovimo, kje se nahajajo lokali in trgovine. Nemško podjetje Vesseltracker pa jo uporablja za to, da lahko v primeru megle z mobilnim telefonom ugotovimo, ali se ladja, ki jo slišimo v daljavi, približuje ali oddaljuje.

Mobilni telefoni bodo neizogibno izpodrinili denar

Dandanes je običajno, da z mobilnim telefonom plačamo parkirnino ali kupimo vstopnice za kino. Estonija je bila prva država, ki je v kaki dejavnosti, v tem primeru gre za parkiranje, povsem opustila kovance v korist mobilnih telefonov. Ahonen meni, da bodo slednji neizogibno izpodrinili denar, vendar pa se to po njegovem mnenju ne bo zgodilo še kakih 20 let.

Kot nekaj neizogibnega je to označil tudi zato, ker meni, da je tradicionalni denar le obljuba, da je v nekem kosu kovine ali papirja neka vrednost, takšno obljubo pa lahko damo tudi prek telefona. Vseeno pa že danes obstajajo države, kjer lahko živimo brez uporabe denarja in kreditnih kartic. Mobilno bančništvo se vse bolj razvija tudi v državah s šibkim bančnim sistemom. Tam si marsikdo ne more privoščiti pravega bančnega računa, zato je zanj mobilni telefon velika pridobitev.

Ves čas priklopljeni

Nenehna dosegljivost in priklopljenost v mobilno omrežje ima lahko tudi neželene posledice. Raziskava katoliške univerze v Leuvnu na temo odvisnosti mladostnikov od mobilnih telefonov je pokazala, da ima 20 % mladih Belgijcev zaradi teh naprav težave s spanjem. Ponoči se ne spočijejo, ker ne spijo trdno, saj so ves čas v pričakovanju, da bodo prejeli SMS sporočilo od kakšnega prijatelja.

Ahonen nekaj podobnega vidi tudi pri nekaterih zaposlenih, za katere je povsem običajno, da tudi ob koncu tedna prejemajo sporočila in so 24 ur na dan na dosegljivi delodajalcu. Želi si, da bi v prihodnosti uporabniki postali bolj disciplinirani in se ob določenih trenutnih naučili bodisi izključiti mobilni telefon bodisi zvonjenje nastaviti na tiho.

Vir: Pirc, Vanja. »S SMS-sporočili lahko molzemo tudi krave«. Mladina, 29.1.2010

Vir slike: Montclair P.S.

Datum 08.03.2010
Print