Naslov Na vidiku realnočasovni splet, izstopa vprašanje zasebnosti

Realnočasovni splet od uporabnika ne bi zahteval aktivnega iskanja, saj bi bil uporabnik avtomatsko obveščen, ko bi se na spletu pojavile informacije v zvezi s področji, ki ga zanimajo, piše CNN. Med takšne informacije lahko spadajo novice, omemba posameznikovega imena na blogu, ponudbe v spletnih trgovinah itn.

Strokovnjaki trdijo, da bo ta ideja kmalu postala resničnost, pred tem pa bi bilo potrebno rešiti najpomembnejše vprašanje, kako zagotoviti najhitrejši pretok največje količine informacij, brez da bi bila pri tem ogrožena posameznikova zasebnost.

Spletni iskalniki, kot jih poznamo danes, se plazijo po svetovnem spletu in v svoje podatkovne baze dodajajo nove informacije. To je lahko dolgotrajen proces, zato se pričakuje, da bi uvedba realnočasovnega spleta zagotovila hitrejše posredovanje pravih informacij pravim uporabnikom.

Nekakšni zametki realnočasovnega spleta pa obstajajo že danes. Sem denimo spadata socialni omrežji Facebook in Twitter, saj so objave o trenutnem stanju uporabnikov prisotne tudi v obliki rezultatov, ki jih vrnejo spletni iskalniki.

Uporabniki spleta so sicer pripravljeni deliti določene informacije, vendar ne želijo, da bi do njih imel dostop vsakdo, zato bi bilo potrebno razviti tehnologijo, ki bi takšne nastavitve omogočala. Visokega pomena je tudi možnost, da bi posamezniki lahko s svetovnega spleta odstranili določeno informacijo, ki je ne bi več želeli deliti.

Ena od idej je tehnologija, ki bi posamezniku omogočala nastavitev zasebnosti na enem mestu, te nastavitve pa bi nato veljale za vsako obiskano spletno stran na medmrežju.

Vir: Gross, Doug. Privacy concerns hinder 'real-time Web' creation, developers say. Cnn.com, 13.3.2010

Vir slike: emeagwali.com

Vir CNN
Datum 18.03.2010
Print