Naslov Web 2.0 kot del marketinške strategije

Splet prve generacije je nastopal v obliki spleta kot vira informacij, obsegal pa je komunikacijska orodja, kot so spletno oglaševanje s pasicami, obogateni oglasi in prisotnost v spletnih imenikih, piše Moj mikro. Veljal je zgolj za vir objavljanja, kjer so oglaševalci uporabnike zasipali z oglasnimi sporočili v obliki spletnih strani in velikih oglasov, ki so večinoma ponujali le enosmerno komunikacijo.

Web 2.0 se je osredotočil na sodelovanje, uvedel je spletne skupnosti, wikije, bloge in RSS vire, kar je pričelo novo obdobje tržnega komuniciranja. Arhitektura novega spleta pospešuje razvoj množičnega marketinga in enosmerno komunikacijo podjetja preusmerja v dvosmerni dialog. To lahko dolgoročno vpliva na boljšo podobo podjetja na trgu, večjo pripadnost poslovnih partnerjev in s tem večjo poslovno dejavnost podjetja.

Spletna skupnost

Spletne skupnosti za podjetja ne predstavljajo le priložnosti za interakcijo z uporabniki njihovih proizvodov ali storitev, saj omogočajo tudi sodelovanje med uporabniki samimi. Slednji si lahko med seboj svetujejo, delijo mnenja in širijo prepoznavnost podjetja. Lažji dostop do mnenj uporabnikov podjetjem omogoča, da prej zaznajo napake in le-te odpravijo še preden postanejo zares škodljive.

Med spletne skupnosti uvrščamo tudi družabna omrežja, ki ponujajo odlične priložnosti na področju virusnega marketinga, saj lahko s pomočjo objave v npr. Facebooku podjetja svoje storitve razširijo po vsem svetu. Lahko tudi utrjujejo svojo blagovno znamko, tako da sponzorirajo določene dejavnosti v spletni skupnosti, denimo spletne igre, ali pa vzpostavijo dvosmerno komunikacijo z uporabniki.

Blog

Blogerji pogosto pišejo o proizvodih in storitvah, ki jih uporabljajo, o njihovem vsakdanjem okolju, o industriji ipd. Če podjetje spremlja objave v blogih, lahko nanje pravočasno reagira. S podajanjem komentarjev lahko podjetja objavljeno vsebino učinkovito izkoristijo, saj na ta način posredno vplivajo na razvoj komunikacije.

Podjetja najlažje vplivajo na objavljeno vsebino, če sama začnejo s pisanjem bloga, pri čemer določijo cilje komunikacije znotraj blogosfere. Če se z uporabniki povežejo na transparenten način, jim to daje občutek soustvarjanja poslovne politike podjetja.

Blogi so znani tudi po tem, da vsebujejo neprečiščena besedila, ki temeljijo na avtorjevih resničnih predpostavkah, zato lahko te vsebine pripomorejo k pravilnemu načrtovanju prihodnjega poslovanja podjetja.

Wiki

Wikiji se uporabljajo za izdelavno skupnostnih spletnih strani, ki na enem mestu združujejo znanje in rezultate ekipnega dela ter omogočajo lažji pretok informacij med projektnimi ekipami. V poslovnih modelih podjetij jih najdemo tudi zato, ker zagotavljajo učinkovito delovanje intraneta in so podlaga za upravljanje z znanjem v podjetjih.

Wikiji uporabnikom omogočajo spreminjanje vsebine, kar lahko postane tudi njihova slabost, saj lahko pride do objave nepravilnih informacij. Podjetja zato wikije v veliki večini uporabljajo znotraj zasebnih skupnosti, kjer je nadzor nad soustvarjalci vsebine bistveno lažji.

Vir: Levovnik, Nika. Novodobna komunikacijska spletna orodja kot del marketinške strategije podjetij. Moj mikro, februar 2010

Vir slike: Marketing Chefs

Datum 09.04.2010
Print