Naslov Razblinjene sanje o cenitvi internetnega dostopa v Sloveniji

Na trgu internetnega dostopa je sicer prišlo do poenotenja cen, vendar ne na način, da bi konkurenti cene spustili na raven včasih cenejšega ponudnika T-2, pač pa je slednji svoje cene dvignil in se približal konkurentom, piše Moj mikro. Novi direktor se je za to potezo odločil, da bi T-2 rešil hudih finančnih težav, s katerimi se je podjetje pričelo soočati lani.

Podražitev storitev podjetja T-2 je bila sicer pričakovana, vendar pa njena realizacija pomeni tudi to, da so se razblinile kakršnekoli sanje o cenitvi internetnega dostopa v Sloveniji. Posledice bodo verjetno vidne v izgubi položaja na mednarodnih primerjalnih lestvicah, obetajo pa se tudi spremembe pogojev uporabe mobilnega interneta.

Da bi bili potrošniki zaščiteni, tudi pred prevelikimi obljubami, je Apek objavil priporočilo o kakovosti ponudbe, ki se ga morajo ponudniki držati. Na žalost priporočilo ne obsega celotnega trga internetnih priključkov, saj je za mobilni internet zgolj priporočljivo, da se ga operaterji držijo, ni pa nujno.

Vsi ponudniki fiksnega dostopa do interneta so uporabnikom zavezani zagotoviti informacije o prenosni hitrosti dostopne linije. V ta namen morajo na spletni strani na vidnem mestu objaviti pripomoček ali navodila, ki uporabniku omogočajo ustrezno meritev.

Priporočilo vsebuje tudi določilo, ki uporabniku omogoča zamenjavo paketa, brez pogodbene kazni v primeru vezave, če je krivda za nižjo hitrost na strani operaterja. Težava tiči v tem, da je to možno storiti le, če prenosna hitrost v glavni prometni uri odstopa za 20 % od oglaševane hitrosti najmanj 3 zaporedne dni ali pa 10 ne nujno zaporednih dni v plačilnem obdobju.

Z uporabnikovega vidika je to še posebej problematično, s ponudnikove perspektive pa ravno obratno, saj pri storitvah internetnega dostopa ni načina za preprosto retroaktivno preverjanje, če je uporabnik ves čas prejemal obljubljeno hitrost in kakovost storitve.

Vir: Kodelja, Marjan in Banovič, Zoran. Sprememb cen in pogojev še ni konec? Moj mikro, 6.4.2010

Vir slike: Broadband Assurance

Datum 14.04.2010
Print