Naslov ZZZS načrtuje brezpapirno poslovanje

Zavod za zdravstveno zavarovanje je februarja 2010 pričel postopoma ukinjati potrjevanje kartic na samopostrežnih terminalih, saj bodo le-te po novem ključ, ki bo zdravniku omogočal pridobitev zavarovančevih podatkov neposredno iz centralnih zbirk, piše Dnevnik.

V prihodnosti pri ZZZS načrtujejo uvedbo brezpapirnega poslovanja, s čimer bo slovensko zdravstvo vstopilo v 21. stoletje. Splošni zdravnik bo zavarovance na nadaljnje preglede v drugih ustanovah naročal elektronsko, uvedli pa bodo tudi elektronski recept in elektronski karton.

Slednje pomeni, da medicinskim sestram zdravstvenih kartonov ne bo več potrebno fizično nositi zdravniku. Elektronski zdravstveni karton bo postal tudi baza znanja, saj bo zdravnika opozoril, da ne sme predpisati zdravila, na katero je bolnik alergičen ali če bi zaradi kombinacije različnih zdravil lahko prišlo do kontraindikacij.

Večja informatizacija zdravstva bo povečala tudi stroškovno transparentnost, saj bo mogoče analizirati in optimizirati stroške v sistemu, je dejal generalni direktor ZZZS Samo Fakin. Možno bo ugotoviti, kje je glavnina zdravstvenih problemov in tja tudi usmerjati denar, boljše analize pa bodo povečale tudi kakovost zdravstvenega sistema, je še prepričan Fakin.

Vir: STA. Zdravstvene samopostrežne terminale bodo s koncem februarja postopno ukinili. Dnevnik.si, 10.2.2010

Vir slike: Epha.org

Datum 15.04.2010
Print