Naslov Lani 21 % porast spletnih goljufij

Center SI-CERT je med leti 2008 in 2009 zabeležil upad klasičnih vdorov za skoraj četrtino, obseg spletnih goljufij pa se je povečal za 21 %, piše Dnevnik.

Spletne goljufije so vse bolj sofisticirane

Če so spletne goljufije včasih vključevale le zadetke na neznanih loterijah in ponujanje provizije za pranje denarja, pa je danes vse več lažnih spletnih prodajalcev in trgovin, fiktivnih turističnih agencij ipd.

Nova priložnost za spletne kriminalce je tudi razmah družabnih omrežij, saj si njihovi uporabniki z znanci in prijatelji delijo tudi osebne podatke. Že kraja identitete na Facebooku lahko nepridipravu omogoči, da naše prijatelje prelisiči z izmišljeno zgodbo, da potrebuje denar za vrnitev domov, ker so ga v tujini okradli.

Tehnični zaščiti morajo slediti pravila uporabe

Prvi korak pri obrambi pred spletnimi prevarami je zagotoviti tehnično zaščito domačega računalnika, kar vključuje redno nameščanje popravkov in uporabo protivirusne zaščite ter požarnega zidu.

Tehnični zaščiti morajo slediti ustrezna pravila uporabe, tako doma kot v podjetju. Doma naj bodo denimo starši tisti, ki imajo administratorski dostop do računalnika. Z vzdrževanjem osnovne omrežne higiene lahko bistveno zmanjšamo možnost okužbe računalnika ali kraje gesel.

Če pride do varnostnega incidenta se lahko vsakdo po nasvet in pomoč obrne na SI-CERT, ki deluje v okviru Arnesa (Akademske in raziskovalne mreže Slovenije).

Vir: Božič, Rok. Za petino več spletnih goljufij. Dnevnik, 22.3.2010

Vir slike: ayushveda.com

Datum 07.06.2010
Print