Naslov Filtriranje spletnih stavnic dokazano neučinkovita rešitev?

Kmalu zatem, ko je slovenski parlament potrdil spremembo zakona o igrah na srečo, kar v praksi pomeni podlago za blokiranje tujih spletnih stavnic, so strokovnjaki ugotovili, da to lahko pomeni šele začetek, piše Delo.

Urad za nadzor prirejanja iger na srečo je nedolgo po spremembi zakona, kljub pripombam strokovne javnosti, izdal tri odločbe z zahtevami za blokiranje spletnih stavnic bwin.com, bet-at-home.com in expekt.com. Pri Arnesu opozarjajo, uvedba takšnega filtriranja pomeni, da nismo več daleč od blokiranja piratskih spletnih strani ali cenzure kakšnega od spletnih medijev.

Urad je sicer tovrstne blokade skušal doseči že pred dobrimi tremi leti, vendar se je izkazalo, da mu zakon o igrah na srečo ne daje ustrezne pravne podlage, zato je bilo potrebno počakati na spremembo zakona.

Urad se je zaradi kadrovske podhranjenosti zaenkrat odločil za preprosto blokado s pomočjo onemogočanja prevajanja spletnih domen v IP naslove. Gorazd Božič z Arnesa in Matej Kovačič s FDV menita, da gre za osnoven način blokade, ki ga je možno zelo preprosto zaobiti.

Pred 7 leti je Slovenija doživela prvi poskus filtriranja, ko je glavni inšpektor za varstvo osebnih podatkov dosegel blokado strani udba.net. Zahtevo je nato umaknil, ker je v praksi ni bilo mogoče izvršiti.

Slovenski ponudniki dostopa so v skupni izjavi izrazili zaskrbljenost in nestrinjanje z odločbami za filtriranje in opozorili, da odločbe skušajo s cenzuriranjem interneta na neustrezen in dokazano neučinkovit način rešiti probleme, ki ne nastajajo na omrežjih slovenskih ponudnikov. Javno so tudi vprašali, zakaj se spori ne rešujejo znotraj področnih teles in pristojnih organov Evropske unije.

Vir: Ropret, Matjaž. Izjemna privlačnost spletne cenzure. Sobotna priloga Dela, 3.4.2010

Vir slike: Inquisitr.com

Vir Delo
Datum 11.06.2010
Print