Naslov Razkrili 4-letno spletno prevaro, vredno skoraj 10 milijonov dolarjev

Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je razkrila štiri leta trajajočo spletno prevaro, v okviru katere so nepridipravi zlorabili vse pogostejšo rabo kreditnih kartic za izvajanje mikroplačil in se na ta način neupravičeno finančno okoristili za 9,5 milijona ameriških dolarjev, piše Computer World.

Goljufi so vzpostavili več kot 100 lažnih podjetij, ki so izkoristila vrzeli v postopku obdelave kreditnih kartic in izvedla 1,35 milijona različnih spornih transakcij. Pri FTC še ne vedo, kje so storilci pridobili številke kreditnih kartic, možno pa je, da so jih kupili na spletnem črnem trgu.

Kljub temu, da je šlo za plačilo storitev brez kakršnekoli realne osnove, se je zoper transakcije pritožilo le približno 6 % oškodovanih posameznikov, kar pomeni, da je bilo neopaženih skoraj 1,3 milijona spornih transakcij.

Goljufija ni vzbujala posebne pozornosti, saj so se je prevaranti lotili z veliko mero potrpežljivosti. Znesek bremenitve posamezne kreditne kartice s strani lažnega podjetja je navadno znašal od 25 centov do 9 dolarjev.

V takšnih primerih po eni strani večina sistemov za zaznavo goljufij ne prepozna prevare, po drugi strani pa le redki potrošniki opazijo, da gre za goljufijo, saj se dandanes na mesečnih izpiskih kreditnih kartic pojavljajo številni majhni zneski, denimo plačila parkirnine.

Posebnost tega primera je tudi to, da so prevaranti posnemali delovanje verodostojnih podjetij. Ustanovljena lažna podjetja so imela imena, ki so bila zelo podobna imenom pravih podjetij, ki so jim ukradli davčne številke in le-te uporabljali pri goljufijah. Vzpostavili so tudi lažne spletne strani, posredovanje fizične pošte z naslovov v neposredni bližini legitimnih podjetij ter posredovanje telefonskih številk na številke v tujini.

Z uporabo takšnih prijemov so prepričali podjetja za obdelavo kreditnih kartic, da gre za povsem legitimna ameriška podjetja, v resnici pa je povsem možno, da organizatorji prevare niso nikoli fizično vstopili na ozemlje ZDA.

FTC je sicer zamrznil sporno pridobljeno premoženje, snovalce goljufije pa še iščejo. Zaenkrat so odkrili le posrednike, ki so bili zadolženi za premikanje denarja v države, kot so Bolgarija, Ciper in Estonija.

Vir: McMillan, Robert. FTC says scammers stole millions, using virtual companies. Computerworld.com, 27.6.2010

Vir slike: Flarenetwork.org

Datum 30.06.2010
Print