Naslov Resolucija o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije

Na podlagi 109. člena Poslovnika državnega zbora (Uradni list RS, št. 92/07 – uradno prečiščeno besedilo) je Državni zbor na seji dne 26. marca 2010 sprejel Resolucijo o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije.

Sodobna družba je močno odvisna od neprekinjenosti in zanesljivosti delovanja informacijskih sistemov. Motnje v delovanju teh sistemov zato pomenijo resno grožnjo delovanju javnega in zasebnega sektorja nasploh, predvsem pa ključnih funkcij države in družbe.

Zaradi razvejanosti informacijskih in komunikacijskih sistemov, neomejenosti kibernetskega prostora in težav pri nadzoru nad tem prostorom, lahko tudi v Republiki Sloveniji pričakujemo širitev različnih oblik računalniške kriminalitete, zlasti kibernetskih vdorov in napadov državnih in nedržavnih subjektov, ki jih prostorsko in časovno ne bo mogoče omejiti.

Resolucija o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije je temeljni dokument na področju nacionalne varnosti, ki določa strategijo zagotavljanja nacionalne varnosti, nacionalne interese in nacionalne varnostne cilje, vire ogrožanja in varnostna tveganja, izhodišča politike odzivanja na posamezne grožnje in tveganja ter osnovne sistemsko organizacijske rešitve delovanja države pri zagotavljanju nacionalne varnosti.

Vir: Uradni-list.si, 2010

Datum 15.07.2010
Print