Naslov Googlov Street View razburil Nemčijo

Google je naznanil, da bo do konca leta v storitev Street View, ki ponuja podrobne posnetke ulic, vključil 20 nemških mest, piše MSNBC.

To je močno razburilo vse zagovornike pravice do varstva zasebnosti, medtem pa Google vztraja, da je za zaščito zasebnosti storil veliko več kot zahtevajo zakoni, saj bo Nemcem ponudil možnost spletne oddaje zahtevka za zameglitev njihovih domov na posnetkih.

Nemška vlada se je zato odločila, da bo do jeseni preučila možne ukrepe za povečanje varstva zasebnosti na internetu. Notranji minister Thomas de Maiziere bo septembra na sestanek povabil predstavnike organizacij za varstvo osebnih podatkov ter zaščito potrošnikov in predstavnike podjetij, kot sta Google in Microsoft. Srečanje bo namenjeno razpravi o priložnostih in omejitvah spletnih kartografskih storitev.

Google je v Evropi izgubil precej zaupanja z nedavnim priznanjem, da je tehnologija, na kateri sloni Street View, v zadnjih štirih letih beležila tudi podatke o spletni aktivnosti uporabnikov prosto dostopnih brezžičnih omrežij.

Nemški zvezni informacijski pooblaščenec Peter Schaar je vlado pozval k hitremu ukrepanju in k uvedbi centralnega registra posameznikov, ki nasprotujejo, da bi bili njihovi osebni podatki objavljeni na internetu. Schaar namreč meni, da ni sprejemljivo, da bi morali ljudje odstranitev osebnih podatkov zahtevati pri vsakem podjetju posebej.

Vir: Moulson, Geir. German gov't considers 'Street View' concerns. Msnbc.com, 18.8.2010

Vir slike: Google

Vir MSNBC
Datum 23.08.2010
Print