Naslov Slikovni spam: spletni kriminalci se osredotočajo na oddaljene slikovne vsebine

Spletni kriminalci slikovne vsebine v neželenih e-poštnih sporočilih sicer uporabljajo že dalj časa, vendar je v zadnjem letu in pol na tem področju opaziti porast uporabe oddaljenih slik, piše Symantec.

V tem primeru elektronsko sporočilo ne vsebuje dejanske slike, pač pa povezavo do nje. Sliko, ki se nahaja na oddaljenem strežniku, večina sodobnih e-poštnih odjemalcev uporabniku prikaže podobno kot spletni brskalnik.

Na prvem mestu e-zdravje in e-farmacija, sledijo ponudbe za zaposlitev

Uporaba oddaljenih slik je najbolj pogosta v neželenih sporočilih s področja e-farmacije in e-zdravja. Skoraj tako razširjene so tudi ponudbe za zaposlitev.

Symantec ugotavlja, da so pogoste tudi vsebine, ki se osredotočajo na različne potrošne izdelke. Po pogostosti sicer nekoliko izstopajo replike ročnih ur, vendar se sporočila osredotočajo na širok nabor izdelkov, vse od pohištva pa do kozmetike.

Uporaba oddaljenih slik olajša masovno pošiljanje neželenih vsebin

Spletni kriminalci si z oddaljenimi slikami pri širjenju neželenih vsebin pomagajo iz različnih razlogov. Po eni strani imajo večji nadzor nad vsebino, saj slike gostujejo sami. Ker sporočila ne vsebujejo dejanske datoteke, so po velikosti manjša, zato je masovno razpošiljanje lažje, pa tudi različni varnostni mehanizmi težje prepoznajo, da gre za neželene vsebine.

Zanemarljivo pa ni tudi dejstvo, da takšen pristop omogoča nadzor nad učinkovitostjo razposlanih neželenih vsebin. Ko uporabnikov e-poštni odjemalec sliko prenese s strežnika, spletni kriminalec zabeleži različne podatke, kot sta IP naslov in vrsta programske opreme.

Večina e-poštnih odjemalcev vključuje možnost onemogočanja samodejnega prenašanja slikovnih vsebin, ki so del e-poštnih sporočil. Na ta način spletni kriminalec ne more vedeti, ali je uporabnik dejansko prejel njegovo sporočilo. Poleg tega pa to uporabniku preprečuje, da bi po pomoti kliknil na katero od povezav, ki jih takšna sporočila vsebujejo.

Vir: Vicario, Mariss. Image Spam. Symantec.com, 16.8.2010

Vir slike: Emailkarma.net

Datum 24.11.2010
Print