Naslov Prenovljena storitev Facebook Places, nove skrbi o varstvu zasebnosti?

Facebook je naznanil, da bo k storitvi Places, ki uporabniku omogoča, da svoji skupnosti grafično na zemljevidu predstavi svojo trenutno lokacijo, dodal servis Deals, piše PCWorld. Na ta način bi sicer uporabniki storitve Places lahko izkoristili posebne ponudbe, npr. v prodajalnah in restavracijah, vendar pa se v javnosti pojavljajo nove skrbi glede varovanja zasebnosti.

Največja prednost servisa Deals je, da podjetja spodbuja k nudenju popustov tako novim kot starim strankam. Uporabnik mora le vstopiti v prodajalno, se z mobilnikom prijaviti v storitev in prodajalcu pokazati virtualni kupon. Po drugi strani to pomeni, da bo Facebook imel podatke o uporabnikovih nakupnih navadah, ti podatki pa utegnejo biti za marsikatero tretje podjetje zelo zanimivi.

Pred nedavnim je namreč postalo znano, da so nekateri razvijalci Facebookovih aplikacij osebne podatke o uporabnikih preprodajali posrednikom. Facebook je sicer tem podjetjem onemogočil nadaljnji razvoj aplikacij za obdobje šestih mesecev in pričel razvijati tehnično rešitev, ki bi takšno posredovanje osebnih podatkov onemogočila že v osnovi.

Na storitev Facebook Places se je že odzvala tudi ameriška vojska, ki je zaposlene pozvala, naj tovrstno storitev izključijo, saj menijo, da objava uporabnikove lokacije na socialnem omrežju negativno vpliva na varnost vojašnih operacij.

Viri:

Vir slike: Csmonitor.com, Blogspot.com

Datum 29.11.2010
Print