Naslov Lažne spletne strani vzpostavljene v nekaj sekundah

Lažne spletne strani, ki so na pogled skoraj enake legitimnim spletnim trgovinam, spletni kriminalci vzpostavijo v le nekaj sekundah, piše BBC. Da bi lažje prevarali kupce, goljufi v določenih primerih namestijo tudi ponarejena varnostna potrdila.

Na britanskem Inštitutu za trgovske standarde (Trading Standards Institute) pojasnjujejo, da je vse več primerov, ko kupec ne prejme naročenega blaga. V zadnjih 10 letih se je število ponarejenega blaga, zaplenjenega na meji, štirikrat povečalo.

V letu 2009 so tako zaplenili več kot 3,7 milijona ponarejenih izdelkov. Veliko število potrošnikov na črnem trgu kupuje nenamerno, saj se ne zavedajo, da so namesto pristnega izdelka naročili ponarejeno blago.

Nekateri spletni goljufi se pri prevarah poslužujejo tudi spletnih socialnih omrežij, spletnih forumov in elektronske pošte. Prek teh medijev bodisi razpošiljajo lažne ponudbe bodisi izvajajo poskuse prevar z ribarjenjem (phishing).

V času praznikov je potrebna dodatna previdnost, ker trgovci ponujajo različne popuste, to pa s pridom izkoriščajo spletni kriminalci, ki upravljajo lažne spletne prodajalne. Goljufi v slednjih ponujajo zanimive artikle pod zelo ugodnimi pogoji, nato pa poberejo denar in izginejo. Bodite pozorni na praznične prevare >>

Vir: Peachey, Kevin. Fake website 'takes seconds' to set up. Bbc.co.uk, 20.9.2010

Vir slike: Refan.com

Datum 03.01.2011
Print