Naslov Spletni New York Times postal plačljiv, zdaj beleži manj prometa

Spletna izdaja časopisa New York Times je z 28. marcem 2011 postala plačljiva, piše Yahoo. Spletne vsebine so za vse naročnike tiskane izdaje brezplačne, ostali obiskovalci pa lahko izbirajo med tremi možnostmi.

Nekatere vsebine ostajajo brezplačne

Obiskovalci, ki se ne odločijo za plačilo, lahko na mesec brezplačno preberejo 20 člankov. Tisti, ki do spletnega medija dostopajo prek povezav, ki jih najdejo na socialnih medijih, lahko brez omejitev dostopajo do vseh takšnih vsebin.

Tretja možnost je plačilo mesečne naročnine za spletni dostop. Ta v najbolj osnovni obliki znaša 15 ameriških dolarjev in omogoča dostop do vsebin na osebnih računalnikih in pametnih telefonih.

Za dostop do vsebin prek osebnih in tabličnih računalnikov je potrebno odšteti 20 dolarjev, paket, ki omogoča dostop prek osebnih računalnikov, pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, pa stane 35 dolarjev na mesec.

Naslovnica spletnega mesta sicer ostaja vidna vsem. Na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih so dostopne tudi nekatere glavne novice.

Po uvedbi plačljivega modela manj obiskov

Analitska hiša Experian Hitwise je promet strani Nytimes.com merila 12 dni pred prehodom na nov poslovni model in 12 dni po tej spremembi. Za večino dni so opazili, da se je skupno število obiskov zmanjšalo za 5 do 15%.

Edina izjema je bil 9. april, ko se je število obiskov povečalo za 7%, kar pa naj bi bilo povezano z nekaterimi glavnimi novicami, ki so bile tisti dan bolj iskane.

Učinki spremembe poslovnega modela so nekoliko bolj opazni, če merimo skupno število ogledov strani, ki se je v primeru vseh 12 dni zmanjšalo za 11 do 30%.

Pri New York Times pravijo, da je prezgodaj govoriti o učinkih na promet spletne strani, saj so z novim poslovnim modelom ciljali na dolgi rok. Pri tem velja omejiti še britanska medija Times in Sunday Times, ki sta prešla na izključno plačljive novice in kmalu po tej spremembi beležila 90% upad prometa.

Viri:

Vir slike: Editorsweblog.org

 

Vir Yahoo!
Datum 14.04.2011
Print