Naslov EU: sledenje s piškotki samo ob soglasju uporabnika

Po Direktivi o zasebnosti in elektronskih komunikacijah, ki bo stopila v veljavo 25. maja 2011, bo spletnim aktivnostim uporabnika s piškotki dovoljeno slediti le, če bo ta podal izrecno soglasje, piše CBR. Piškotki sicer uporabnikom lahko olajšajo brskanje po spletnih straneh, ki so jih že obiskali, saj med drugim omogočajo shranjevanje uporabniških imen in gesel.

Po drugi strani pa so piškotki z razmahom spletnih oglaševalskih mrež postali glavni mehanizem podjetij, ki se ukvarjajo s sledenjem uporabnikov za oblikovanje zbirk podatkov, saj je ob dolgotrajnem zbiranju podatkov o uporabnikovih obiskih je možno izluščiti njegove interese in ga dokaj natančno profilirati.

Namen omenjene direktive je zato v prvi vrsti zaščititi zasebnost uporabnikov. Poleg tega, da bodo morali slednji podati soglasje za zbiranje podatkov s pomočjo piškotkov, bodo uporabniki morali biti obveščeni tudi o tem, kateri podatki se zbirajo, s kakšnim namenom so jim posredovani določeni oglasi in kako piškotke kadarkoli odstraniti.

Nova direktiva se ne nanaša na piškotke, ki zbirajo podatke o vsebini košarice med spletnim nakupovanjem. Britanski informacijski pooblaščenec Christopher Graham je dejal, da bo sicer preteklo še nekaj časa, preden se bodo nova pravila začela izvajati v praksi, vendar podjetjem svetuje, naj čim prej poskrbijo, da na spletu poslujejo v skladu z novo direktivo.

Vir: Cbronline.com, 9.3.2011.

Vir slike: Newfangled.com

 

Datum 25.04.2011
Print