Naslov Največji hekerski napad do zdaj

Varnostna služba McAfee je mnenja, da so odkrili največji hekerski napad v zgodovini, ki obsega 72 organizacij iz ZDA, Tajvana, Vietnama, Južne Koreje, Kanade in Indije. Nekatere organizacije so bile žrtve spletnih napadov že leta 2006. Med žrtvami so bili tudi: Zveza jugovzhodnih azijskih narodov (ASEAN), Mednarodni olimpijski komite (MOK), svetovna protidopinška agencija in mnoge druge družbe, od obrambnih pogodbenikov do visokotehnoloških družb. Pri Združenih narodih (ZN) so hekerji leta 2008 vdrli v računalniški sistem sekretariata v Ženevi, se tam neopaženo skrivali skoraj dve leti in ta čas pregledali množico tajnih podatkov.

Pri McAfee menijo, da je v ozadju napadov en "glavni igralec", a ga ne želijo poimenovati. Kljub temu pa je Jim Lewis, kibernetični strokovnjak Centra za strateške in mednarodne študije povedal, da dokazi kažejo na Kitajsko. Za The Telegraph je povedal, da sumi Kitajsko, saj so nekatere izmed tarč imele podatke, ki bi še posebej zanimali Peking. V sisteme MOK-a in številnih državnih olimpijskih komitejev so, denimo, vdrli ob pripravah na olimpijske igre v Pekingu leta 2008.

Tako kot cel svet, je tudi varnostno službo McAfee presenetil obseg napadov. Sedaj je vprašanje s kakšnim namenom se bodo pridobljeni podatki uporabljali.

Nekateri vdoroi so trajali le mesec dni, najdaljši, kar 28 mesecev pa je bil na Olimpijski komite neimenovane azijske države. "Družbe in vladne agencije vsakodnevno zavajajo in kradejo vsak dan. Z brezvestnimi tekmeci izgubljajo gospodarsko prednost in državne skrivnosti," je za Reuters povedal Alperovitch. "Gre za največji prenos bogastva intelektualne lastnine v zgodovini. Obseg tega je resnično zastrašujoč."

McAfee je o odkritju obvestil tudi Jima Lewisa, kibernetičnega strokovnjaka Centra za strateške in mednarodne študije. Ta je za The Telegraph povedal, da je zelo verjetno, da je za napade odgovorna Kitajska, ker so nekatere izmed tarč imele podatke, ki bi še posebej zanimali Peking. V sisteme MOK-a in številnih državnih olimpijskih komitejev so, denimo, vdrli ob pripravah na olimpijske igre v Pekingu leta 2008.

Vir: All things D, 8.3.2011.

Datum 19.08.2011
Print