Naslov Facebook prijateljstva manj naključna, kot se zdi?

V prihodnosti bo možno napovedati približno polovico prijateljstev, ki jih uporabnik vzpostavi na Facebooku, je za IT World povedal dr. Jure Leskovec, ki predava na kalifornijski univerzi Stanford in raziskuje velika računalniška, informacijska in družbena omrežja ter je pomočjo svojih akademskih dosežkov pridobil štipendijo podjetja Microsoft za analizo socialnih omrežij.

Z naprednejšimi metodami analiziranja osebnih omrežij uporabnikov in njihovih sporočil bi lahko v prihodnosti lahko še natančneje napovedali Facebook prijateljstva.

Dr. Leskovec je pred kratkim zaključil  projekt analize uporabnikov Microsoft Instant Messengerja, kjer je potrdil hipotezo o šestih stopnjah ločenosti oz. »šestih stiskih rok«. Ugotovil je, da uporabnike omenjene storitve med seboj v povprečju ločuje 6,6 vezi. Pridobljeni podatki omogočajo pridobivanje odgovorov na različna zanimiva vprašanja, npr. iskanje najkrajše razdalje med dvema računalnikoma na internetu.

Poleg socialnih omrežij dr. Leskovec analizira tudi spletne medije, kjer njegovo raziskovalno omrežje dnevno obdela približno 30 milijonov člankov. Cilj projekta je razviti algoritme, ki bi razkrili, kako se podatki spreminjajo skozi čas.  »Na ta način bi morda odkrili, da naša politična stališča vplivajo na to, kako ravnamo z  določenimi informacijami,« pravi dr. Leskovec.

Vir: Itworld.com, 10.8.2011.

Vir slike: Wordpress.

 

Datum 30.08.2011
Print