Naslov Vlada RS spremenila sklep o ustanovitvi Agencije za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto RS

Vlada Republike Slovenije je na današnji 83. redni seji sprejela Sklep o spremembah sklepa o ustanovitvi Agencije za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto Republike Slovenije (ATRP).

ATRP opravlja naloge, določene z zakonom, ki ureja elektronske komunikacije, z zakonom, ki ureja poštne storitve, in določene naloge na področju radijske in televizijske dejavnosti, določene z zakonom, ki ureja medije. Spremembe na današnji seji Vlade RS sprejetega sklepa temeljijo na določbi Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom), ki med drugim vladi nalaga, da v treh mesecih po uveljavitvi zakona sprejme sklep o spremembi sklepa o ustanovitvi ATRP. Gre za uskladitev njenega delovanja z novim ZEKom in Zakonom o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu (ZEPEP).

Današnji Vladni sklep upošteva spremenjeno terminologijo, ki jo uvaja ZEKom, in med drugim spreminja ime ATRP v Agencijo za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije (APEK). Poleg tega sklep uvaja pomembno terminološko spremembo - namesto pojma telekomunikacije, se odslej uporablja besedna zveza elektronske komunikacije. Glede na nova določila v ZEKom in ZEPEP APEK tudi ne bo več opravljala nalog akreditacijskega organa.

Spremenjeni sklep o ustanovitvi ATRP poleg omenjenega na novo določa pristojnosti direktorja agencije glede imenovanja namestnikov, ureja njeno organizacijo ter poslovanje ter določa njeno financiranje, in sicer s prihodki od plačil, ki so določena v ZEKom in drugih zakonih s področij njenega delovanja.

Vlada RS je s sklepom o spremembah sklepa o ustanovitvi nekdanje ATRP opredelila tudi pripravo programa dela in finančnega načrta Agencije za pošto in elektronske komunikacije (APEK), postopek določitve višine plačil in nadzor nad njenim delom. 

Vir: MID

Vir MID
Datum 09.08.2004
Print