Naslov Informatizacija javne uprave

Center Vlade RS za informatiko (CVI), Direktorat za lokalno samoupravo (DLS) pri Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) in Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) so v okviru prizadevanj razvoja enotnih storitev e uprave vzpostavili projekt razvoja elektronskih postopkov za lokalno samoupravo. Projekt je del aktivnosti uresničevanja enotne Strategije uvajanja e-poslovanja v lokalne skupnosti, ki bo tudi uvrščena v nastajajočo Strategijo e-poslovanja v javni upravi Republike Slovenje do leta 2008.

Sistem elektronskih postopkov za lokalno samoupravo bo državljanom in državljankam prek enotnega spletnega portala omogočil oddajo elektronskih obrazcev s področja pristojnosti lokalne samouprave, kot so na primer:

  • Napoved za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča,
  • Prijava komunalne takse,
  • Vloga za izdajo letne parkirne karte,
  • Vloga za izdajo letnega parkirnega abonmaja,
  • Vloga za popravilo poslovnega prostora v lasti občine,
  • Vloga za popravilo stanovanja ali hiše v lasti občine,
  • Zahtevek za izdajo arhivskega ali dokumentarnega gradiva iz zbirke občine in druge.

Uporabljeni bodo mehanizmi, ki so bili razviti za potrebe elektronskih upravnih notranjih zadev in za e-storitve ostalih organov državne uprave. Informacijski sistem bo nameščen na Centru Vlade RS za informatiko (CVI). Med njim in aplikacijami pisarniškega poslovanja na občinskih upravah bo vzpostavljena dvosmerna komunikacija. Projekt bo izveden v treh fazah. V prvi bodo pripravljeni enostavnejši elektronski obrazci, za katere se ne zahteva različnih prilog in plačila taks. V drugo fazo so uvrščeni obrazci s plačilom taks, v tretjo pa obrazci s prilogami. V zadnji fazi bo omogočeno tudi elektronsko vročanje odločb.

Nedavno so bila izvedena testiranja s prvim sklopom enostavnih e-obrazcev na treh občinah. V teku je razvoj povezovalnih mehanizmov do različnih aplikacij pisarniškega poslovanja na občinah. Po predvidevanjih bo razvoj prve faze sistema zaključen decembra 2004.

Vir: MID

Vir MID
Datum 15.10.2004
Print