Naslov Slovenski projekt SAFE-SI izbran na razpisu v okviru programa EU Varnejši internet

Generalni direktorat za informacijsko družbo Evropske komisije je v okviru programa Varnejši internet (ang. Safer Internet) objavil razpis s področja posrednih aktivnosti, povezanih z izvajanjem večletnega akcijskega načrta za spodbujanje varne uporabe interneta in novih tehnologij. Na tem razpisu, ki je bil sklenjen marca letos, nato pa ponovno odprt do 29. oktobra 2004, je posebna neodvisna strokovna komisija med enajstimi prispelimi prijavami iz različnih držav članic EU z najvišjim številom točk ocenila slovenski projekt SAFE.SI. Projekt je pripravila in prijavila Fakulteta za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Arnesom, uradno pa ga je podprlo tudi Ministrstvo za informacijsko družbo (MID).

Projekt SAFE.SI bo, potem, ko bo končan postopek pogajanj in končnega vrednotenja, prejel finančna sredstva EU v celotni zaprošeni višini – dobrih 190.000 Evrov. Gre za projekt o varni rabi interneta in informacijsko-telekomunikacijskih tehnologij za otroke in mladostnike v Sloveniji in sodi v tematski sklop osveščanja javnosti, tako staršev, učiteljev ter otrok. Avtorji projekta želijo prikazati internet kot vir koristnih informacij in zabave, hkrati pa opozoriti na nevarnosti, ki jih nove tehnologije predstavljajo za otroke in mladostnike. Slednje niso povezane le z virusi in nezaželeno elektronsko pošto oziroma nenaročenim komercialnim oglaševanjem prek interneta, temveč predvsem z nezaželenimi stiki in škodljivimi vsebinami (pornografijo, rasističnimi vsebinami, nasiljem). Kot navajajo avtorji projekta, bodo aktivnosti usmerjene predvsem v izdelavo spletnih strani, pripravo in razširjanje promocijskih gradiv (zloženk, brošur, plakatov), organizacijo in izvedbo medijskih predstavitev ter zagotavljanje medijske prisotnosti.

Strokovna komisija je pri ocenjevanju prispelih prijav na razpis upoštevala več skupin meril, ki so bila objavljena v Uradnem listu EU, in sicer:

  • operativne in finančne zmožnosti za izvedbo projekta in
  • strokovne reference in usposobljenost prijavitelja oziroma avtorja projekta.

Pri ocenjevanju so neodvisni zunanji strokovnjaki upoštevali tudi kredibilnost prijaviteljev glede na dosedanje sodelovanje v programih Evropske komisije, dodana vrednot, ki jo projekt utegne predstavljati za celotno EU, povezanost in sodelovanje z drugimi partnerji, ustrezno zastopanost finančnih, organizacijskih in človeških virov ter nenazadnje tudi podporo relevantnih ustanov, pri čemer je pomembno vlogo odigrala uradna podpora MID.

Kot eno od prednosti ocenjevalci pri projektu SAFE.SI navajajo razvejano mrežo podpornih organizacij in partnerjev. Izvedbo projekta so namreč podprle številne javne ustanove, kot tudi nevladne organizacije in gospodarske družbe – med njimi Zavod RS za šolstvo, Urad za mladino, MIRK, Zveza potrošnikov Slovenije, UNICEF, Zveza prijateljev mladine, RTV Slovenija - Multimedijski center, Nevtron&Company d.o.o., Voljatel telekomunikacije d.d., SIOL Internet d.o.o., NOVIFORUM d.d., INFOS d.o.o. ter ISKRATEL d.o.o.

Vir: MID

Vir MID
Datum 18.09.2004
Print