Naslov MID zahteva od podjetja VeriSign odgovor po diplomatski poti

Minister za informacijsko družbo, je 3.9.2004 ministra za zunanje zadeve RS zaprosil, da po diplomatski poti od podjetja VeriSign pridobi podatke in zahteva vsa pojasnila o tem, kako se je Slovenija znašla na seznamu najbolj tveganih držav za elektronsko poslovanje.

Po trdnem prepričanju MID je podjetje VeriSign, ki je v konec meseca julija objavilo svoje sporočilo za stranke, uporabilo izrazito pomanjkljive podatke oz. metodologijo.

Pojav Slovenije na seznamu držav z izjemno velikim tveganjem je v domači javnosti zbudilo veliko zanimanje in sprožilo vrsto dvomov v varnost elektronskega poslovanja v RS, kakor tudi dvomov v resničnost in verodostojnost navedb tega, sicer zelo znanega in uglednega podjetja. Zato je MID že nekaj dni po prvi objavi poročila (dne 02.08.2004) podjetju VeriSign poslal prvo poizvedbo, v kateri smo skušali pridobiti več podatkov o metodologiji in virih podatkov na podlagi katerih je bilo sestavljeno poročilo. Ker na poziv nismo dobili nobenega odgovora, smo le-tega nekaj dni kasneje ponovili in prejeli le pavšalni odgovor, ki ni v ničemer odgovoril na naša vprašanja. Vsebinsko popolnoma enak, a povsem neuporaben odgovor, je na sicer sorodna, vendar drugačna vprašanja prejel tudi Center SI-CERT, ki se ukvarja z varnostjo na svetovnem spletu v Sloveniji in ki deluje v okviru Akademske in raziskovalne mreže ARNES.

Ker po mesecu dni čakanja nismo prejeli nikakršnega dodatnega odgovora na naša poizvedovanja, smo se odločili, da od podjetja VeriSign zahtevamo odgovor po diplomatski poti preko Ministrstva za zunanje zadeve RS, ki bo naše poizvedovanje posredoval Zunanjemu ministrstvu Združenih držav Amerike, kjer je sedež omenjenega podjetja.

Ministrstvo za informacijsko družbo želi izraziti svoje globoko razočaranje nad odnosom podjetja, katerega delovanje in moč sicer temelji na zaupanju uporabnikov storitev informacijske družbe s celega sveta in ki je z, po našem mnenju, pomanjkljivimi ali napačnimi informacijami, storilo večjo škodo državi Republiki Sloveniji. Slovenija je kot ena prvih držav na svetu sprejela zakonodajo s področja varnega elektronskega poslovanja, ima urejeno in z evropskim pravnim redom usklajeno zakonodajo s tega področja ter učinkovit inšpekcijski nadzor nad pravilnostjo delovanja ponudnikov storitev informacijske družbe, zato smo mnenja, da so navedbe podjetja, zapisane v njihovem poročilu napačne, v kar se lahko uporabniki teh storitev v Sloveniji prepričajo tudi sami.

Vir:MID

Vir MID
Datum 08.09.2004
Print