Naslov EU: Projekti SAFE za varno rabo interneta

Evropski telekomunikacijski svet je za zaščito pred škodljivimi internetnimi vsebinami nadgradil program za varnejšo rabo interneta Safer Internet Programme  (SIP) z novim projektom Safer Internet Programme Plus (SIPP), vrednim 45 milijonov evrov.

Uporaba interneta med otroci je po podatkih Evropske internetne skupnosti večja med prvimi petnajstimi članicami, čeprav nove bistveno ne zaostajajo. Novi evrobarometer je pokazal, da se z večjim ozaveščanjem staršev o nevarnosti interneta dviguje tudi njihova zahteva po zaščiti njihovih otrok. Kar 64 odstotkov danskih, nizozemskih in britanskih otrok uporablja internet, le odstotek manj jih uporablja na Švedskem, na Finskem 62, v Estoniji 60, sledita ji Češka ter Slovenija  z 58 %. Najnižjo uporabo interneta med otroki beležita obe grško govoreči državi: Grčija 15 ter Ciper 20%.

Presežek, ki ga novi program ponuja, je osredotočenost na končne uporabnike, torej starše, otroke in učitelje.  Izpostavljeno je tudi pokrivanje različnih tehnologij, povezanih z internetom (mobilni telefoni, širokopasovna omrežja, spletne igre, neposredni  pretok podatkov in vse oblike komunikacije v živo). Novi program  se prav tako osredotoča na boj proti rasizmu in nezaželeni elektronski pošti. Temeljna štiri načela -boj proti nelegalnim spletnim vsebinam, omejevanje nezaželenih in škodljivih vsebin, promocija varnejšega okolja s samoregulacijo in ozaveščanje javnosti -program povzema po svojem predhodniku.

Datum 17.12.2004
Print