Naslov Nova tehnologija telefoniranja

Na našem trgu ponudnikov fiksne telefonije se dogajajo spremembe. Počasi a nezadržno prihajajo Telekomu konkurenčni ponudniki. A prihajajo nove tehnologije, ki bodo še bolj pretresle trg fiksne telefonije.

VoIP tehnologija je že poznana. Vendar je podjetje Skype tehnologijo še izpopolnilo. Njihova tehnologija temelji na P2P tehnologiji, kar pomeni da deluje brez centralnih strežnikov. To omogoča uporabnikom brezplačno komuniciranje med seboj. Nadaljnji korak so storili, ko so pričeli s ponujanjem plačljive telefonije. Ponujajo poceni telefoniranje v več kot 20 držav, tudi v mobilna omrežja. Enotna tarifa je 0,017 evra. Skype ponuja klice v Slovenijo. Klici v fiksno omrežje so po 0,06 evra, klici v mobilna omrežja pa približno toliko, kot pri drugih ponudnikih. Da tehnologija ima prihodnost kaže tudi to, da ima Skype že več kot 25 milijonov uporabnikov.

Skype tehnologijo so pričeli podpirati veliki proizvajalci telefonov in telekomunikacijske opreme kot sta Siemens in Motorola. Dodatni zagon bo tehnologiji dala razširitev brezžičnega interneta vo večjih mestih, ki bo omogočala klice po znatno nižji tarifi, kot jo sedaj omogočajo mobilni operaterji.

Vir: Cerar, G. Telefoniranje prek neta, Mladina, 21.2.2005

Datum 25.02.2005
Print