Naslov Osnutek Strategije delovanja in razvoja državne uprave RS na svetovnem spletu

Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) je leta 2001 v sodelovanju z Uradom Vlade RS za informiranje (UVI) in Centrom Vlade RS za informatiko (CVI) naročilo izdelavo analize spletnih strani vladnih služb in ministrstev v Republiki Sloveniji. V pripravljeni analizi je izvajalec (CATI d.o.o.) ugotovil vrsto pomanjkljivosti pri spletni podobi organov Vlade RS, njenih organov v sestavi in ministrstev. Zato je Vlada RS poleti 2002 zadolžila MID, UVI, CVI in MNZ da pripravijo strateški dokument, ki bo podrobneje opredelil osnovne strateške smernice za razvoj in izboljšanje spletne podobe vladnih služb in ministrstev ter določil smernice za pripravo novih spletnih predstavitev. Poleg tega je Vlada naložila imenovanim tudi pripravo minimalnih tehničnih, oblikovnih in vsebinskih zahtev, ki jih morajo izpolnjevati vse spletne predstavitve organov Vlade RS.

Pri pripravi tovrstnega dokumenta se je pripravljavcem odprlo široko in dinamično področje, ki se je v času priprave dokumenta še nadalje zelo intenzivno spreminjalo. Spletišča Vlade RS so se v tem času, predvsem pod vplivom razvoja novih tehnologij, pristopov in zahtev uporabnikov, vse bolj spreminjala, in sicer v smeri od predstavitvenih k storitveno dinamičnim spletiščem. Primere rezultatov teh trendov lahko spremljamo pri izgradnji novega portala upravnih enot, državnega portala E-uprava, uvajanja elektronskega davčnega poslovanja in drugih. Večino dobrih izkušenj pri gradnji teh spletišč so pripravljavci gradiva skušali vključiti tudi v osnutek strateškega dokumenta, ki ga ob tej priložnosti posredujemo v javno razpravo.

Naj poudarimo, da se Vlada RS zaveda pomembnosti svetovnega spleta kot enega najpomembnejših komunikacijskih medijev prihodnosti, zato na njem gradi svojo vizijo komuniciranja in sodelovanja z državljani in državljankami. Načela univerzalne dostopnosti, sodelovanja pri odločanju, usmerjenosti k uporabniku, odprtosti in povezljivosti so vtkani v bistvo dokumenta in predstavljajo, po našem mnenju, nujno podlago za vzpostavitev kakovostnih, odprtih in predvsem uporabnih spletišč Vlade RS in njenih organov v prihodnje.

Osnutek je pripravil ožji krog strokovnjakov z različnih področij, zdaj pa vabimo vse zainteresirane javnosti, da na ta osnutek podajo svoje pripombe, komentarje in predloge. Želimo pripraviti jasen, tehnološko sodoben, odprt in predvsem uporaben dokument, ki nam bo služil kot vodilo pri izvajanju nadaljnjih akcij na področju predstavljanja državne uprave na svetovnem spletu in izboljševanju naših storitev za državljane.

Komentarje in predloge posredujete na e-poštni naslov mid@gov.si do 20. aprila 2004.

Priloge:

Vir MID
Datum 15.03.2004
Print