Naslov Predstavljeno drugo poročilo o napredku držav pristopnic in kandidatk pri izvajanju akcijskega načrt

Od 25. do 27. februarja 2004 je v Budimpešti potekala Evropska ministrska konferenca z naslovom Informacijska družba – nove priložnosti za rast v razširjeni Evropi. Gre za nadaljevanje istoimenske konference v Ljubljani junija 2002, katere priprava je potekala pod okriljem Ministrstva za informacijsko družbo.

Na omenjeni konferenci je bilo predstavljeno drugo poročilo o napredku pri izvajanju akcijskega načrta eEurope+2003, ki je sad skupnih prizadevanj držav pristopnic in kandidatk ter predstavlja odziv na akcijski načrt držav članic eEurope 2002. Poročilo temelji na podatkih anket, ki so bile konec leta 2003 izvedene v gospodinjstvih, podjetjih in zdravstvenih zavodih, ter na podlagi sekundarnih podatkov ponudnikov internetnih storitev, telekomunikacijskih operaterjev ter ministrstev.

Namen poročila je podati pregled doseganja zastavljenih ciljev na ključnih področjih akcijskega načrta eEurope+2003, primerjati stanje informacijske družbe v bodočih in sedanjih članicah EU ter oblikovati priporočila za prihodnost. Avtorji poročila ugotavljajo, da so bodoče članice EU dosegle občuten napredek glede na stanje ob začetku akcijskega načrta v letu 2001.

Slovenija se v okviru držav pristopnic uvršča med najrazvitejše informacijske družbe. Splošna uporaba interneta, širjenje mrež javno dostopnih točk, izboljšana opremljenost šol z informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami, hitra rast uporabe mobilne telefonije in večja dostopnost storitev e-uprave so le nekatera izmed področij, kjer je viden napredek. Digitalna ločnica, splošna raven digitalne pismenosti in problematika varnosti ostajajo področja, ki jim bo tudi v prihodnje potrebno nameniti veliko pozornost.

Poročilo, v katerem so med drugim predstavljeni tudi primeri dobrih praks, tako pomeni svojevrsten zaključek akcijskega načrta eEurope+2003 in vključitev v izvajanje akcijskega načrta eEurope 2005, ki je trenutno v fazi vmesne evalvacije in prilagoditve skorajšnji širitvi Unije. Akcijski načrt eEurope+2003 je povezal številne nacionalne pobude s področja informacijske družbe v skupen program, ki je za bodoče članice pomenil veliko izkušnjo na področju spremljanja razvoja informacijske družbe ter omogočil zbližanje strateških ciljev in posledično olajšal vstop bodočim članicam.

Povezave:

Datum 02.03.2004
Print