Naslov E-oddaja dohodnine

''Letos naj bi se za oddajo e-napovedi odločilo približno 50.000 uporabnikov, potem pa vsako leto za sto odstotkov več kot prvo leto.'' (Stojan Grilj, direktor Davčne uprave Republike Slovenije).

Potrebna oprema

Strokovnjaki Dursa za uspešno izvedbo storitve e-ddv predpisujejo minimalno strojno in programsko opremo (glej desno infografiko), potreben pa je tudi priključek v internet. V Sloveniji uporablja medmrežje približno polovica prebivalcev, koliko od njih ima zahtevano programsko in strojno opremo, je nemogoče ugotoviti. Kako bodo storitev e-ddv uporabljali tisti z Applovimi in odprtokodnimi operacijskimi sistemi, na Dursu niso želeli komentirati.

Zahteve

Za e-oddajo napovedi o odmeri dohodnine za leto 2003 je nujno potrebno brezplačno e-potrdilo (certifikat) Centra vlade za informatiko RS (CVI) sigen-ca ali Nove Ljubljanske banke ac-nlb. Obrazec za pridobitev e-potrdila je mogoče pridobiti na dva načina

1. na spletnih stranehwww.nlb.si aliwww.sigen-ca.si

2. osebno pri pristojnih upravnih enotah ali poslovalnicah NLB, kjer jih je potrebno v obeh primerih izpolniti in oddati.

Vložitev zahteve

Čeprav naj bi e-oddaja napovedi za odmero dohodnine potekala izključno po elektronski poti, bo morala večina davčnih upravičencev, ki se bo odločila za ta način oddaje napovedi, stopiti vsaj do upravne enote ali poslovalnice NLB. Za pridobitev digitalnega potrdila bo namreč še vedno potrebno osebno oddati zahtevek in zato za večino »e-oddaja dohodnine iz naslanjača« vsaj letos še gotovo ne bo mogoča.

Digitalno potrdilo

Stojan Grilj, v. d. direktorja Dursa, trdi, da »postopek pridobitve e-potrdila traja približno pet do šest dni«. Mišo Bjelič, na Centru vlade za informatiko odgovoren za odnose z javnostjo, pa je povedal, da »čas od oddaje zahtevka na upravni enoti do odpreme priporočene pošte znaša največ deset dni«. K temu pa je treba dodati še vsaj en dan za dostavo priporočene pošte. Pri NLB naj bi celoten postopek, s prejemom pošiljke vred, po besedah Marije Petek, odgovorne za odnose z javnostjo, trajal »od sedem do deset dni, odvisno od dela prostih dni in pošte«.

Oddaja napovedi

Tudi letos bo mogoče s spletnega naslova Dursa (edavki.durs.si) pridobiti zgolj obrazec, ga natisniti, izpolniti, poslati po pošti in prihraniti stroške dohodninske pole. Imetnikom e-potrdil po vstopu na zgoraj omenjeno spletno stran ne bo potrebno izpolnjevati osebnih podatkov – ti se bodo samodejno prenesli iz e-potrdila na uporabnikovem računalniku – pri vnosu finančnih podrobnosti pa bo v Dursovem informacijskem sistemu skrbel program za preprečevanje »kritičnih« napak. Na voljo bo tudi pomoč v elektronski. Za varovanje podatkov uporabnikov bodo skrbele preverjene bančne rešitve (katere iz varnostnih razlogov vpleteni ne želijo še razkrivati), pa rudi v Sloveniji prvič predstavljene rešitve, kot je na primer časovno žigosanje si-sta.

Durs

Odgovorni na Dursu si želijo čim večjega števila e-oddanih napovedi za odmero dohodnine tudi zato, ker jim tako oddanih napovedi ne bo potrebno prepisovati v njihov elektronski sistem, manj bo tudi napak med vnesenimi podatki. Na vprašanje, ali se bo na račun e-oddanih odmer skrajšali tudi časi do prejetja odločb o odmerjeni dohodnini, na Dursu ne odgovarjajo.

Odločba

Odločbe o odmerjeni dohodnini bodo davčni zavezanci zaradi okostenele slovenske zakonodaje še vedno prejemali po klasični poti – s priporočeno pošto. Spremembe zakona, ki bi dovoljeval tudi elektronsko vročanje, so še v pripravi.

Datum 23.02.2004
Print