Naslov Registriranih skoraj 8,000 novih domen *.si

Postopek sproščanja slovenskih domen *.si je stopil v naslednjo fazo, ki je bila od vseh korakov doslej verjetno najbolj zanimiva.

V Sloveniji je bil namreč izbran začetni sistem registriranja domen po sistemu "first come". Seveda je bilo mogoče domeno za podjetje, blagovno znamko ipd. registrirati že dolgo pred tem. Slovenija je namreč liberalizirala domene izjemno počasi in postopoma. Do konca leta 2004 je bilo tako že registriranih okoli 23,000 domen.

Na tej točki pa je domeno lahko dobil tisti (prijavljen slovenski registrator), ki je uspel zahtevek poslati kot prvi. Za začetno razdeljevanje domen so sicer možni tudi drugi sistemi, kot npr. licitacija ali loterija, vendar se pri Arnesu za to niso odločili.

Začetek registriranja domen je bil dopoldne 4. aprila 2005, ob 10 uri. Skoraj 100 registrarjev je nato v dobri uri registriralo okoli 8,000 novih domen. Največji registrator je pridobil več kot 1,000 domen.

Najbolj zaželena domena (73 krat) je bila avto.si, ki jo je pridobilo podjetje Birox d.o.o, kot prva pa je bila ob 10.00:20 registrirana domena bsplayer.si  podjetja Webtech, d.o.o.

Fakulteta za družbene vede je registrirala domeno fdv.si, česar pa pri drugih fakultetah ne zasledimo. Res pa je, da mora imeti domena vsaj tri črke.

Projekt RIS domene ris.si ni mogel registrirati, saj že od leta 1996 pripada pravni osebi RIS iz Murske Sobote.

Podrobnosti o poteku so tukaj.

Kratek in poljuden pregled ureditve na tem področju je tukaj.

Glavne povezave na ARNES-u:

Vir Arnes
Datum 05.04.2005
Print