Naslov Spremembe na trgu internetnega dostopa
Na področju širokopasovnih povezav za domače uporabnike je do sedaj prevladoval Telekom Slovenije s ponudbo ADSL-ja in kabelski operaterji, ki ponujajo različne oblike kabelskega interneta za naročnike kabelske televizije. Sedaj pa se razmere v ponudbi na trgu spreminjajo piše Mladina.

Telekom je spremenil ponudbo ADSL. Sedaj bo mogoče naročiti ADSL tudi brez ISDN-a. SiOL, kot ponudnik dostopa do interneta preko ADSL, je dobil prvo pravo konkurenco šele v zadnjem letu. Posledično je prišlo do znižanja cen, kar je povečalo konkurenčnost SiOL-a v primerjavi s kabelskimi operaterji. SiOL-ove cene so za okoli 30 % nižje od cen kabelskih operaterjev. Podobno je tudi, če primerjamo SiOL-ov paket interneta, televizije in telefonije s ponudbo kabelskih operaterjev.

V prihodnje je pričakovati, da se bo konkurenca na področju hitrih dostopov do interneta še povečala. Pojavljajo se nove tehnologije, ki so povsem konkurenčne obstoječim. Med njimi je najbolj obetajoča brezžična tehnologija WIMAX, ki s svojimi oddajniki lahko pokriva relativno velika področja. V tujini so nekatera mesta že pokrita s signalom in dostop je prebivalcem omogočen brezplačno. Pri nas se s to tehnologijo ukvarja podjetje Incotel in bo uporabnikom na voljo letos jeseni. V prihodnosti je možno pričakovati tudi nadaljnji razvoj ADSL tehnologije, ki bo omogočala hitrejše prenose podatkov kot danes.

Vir: Cerar, Gregor. Novi časi. Mladina, 13.6.2005

Datum 15.06.2005
Print