Naslov Evropski parlament poziva k večji zaščiti otrok na internetu

Odbor za kulturo in izobraževanje pri Evropskem parlamentu je v mesecu juliju 2005 pozval države članice Evropske unije k izvajanju aktivnosti, ki bi otroke obvarovale pred neprimernimi spletnimi vsebinami. Odbor se zavzema za to, da bi se v aktivnosti vključilo čim večje število akterjev, od Evropske industrije audiovizualnih in informacijskih storitev do politikov, industrije, šol ter staršev.

Eden izmed ključnih predlogov je oblikovanje nove glavne domene "kid" (kakor .com ali .org), ki bi bila namenjena izključno vsebinam za otroke.  Na takšen način bi lažje zagotovili varno internetno okolje, ki bi ga lahko redno nadzorovalo neodvisno telo. Odbor prav tako predlaga vzpostavitev brezplačne telefonske številke, na kateri bi lahko zainteresirani posamezniki pridobili informacije o obstoječih načinih filtriranja, prav tako pa bi lahko na to številko posredovali pritožbe, ki bi prišle do ustreznih teles. Na to številko bi lahko posredovali tudi obvestila o potencialno škodljivih spletnih vsebinah. Obstoj tovrstnih številk bi lahko nadomestil odsotnost t.i. klicnih centrov (hotline) v nekaterih državah članicah EU. Tudi Slovenija je zaenkrat še brez tovrstnega klicnega centra.

Najnovejši statistični podatki kažejo na to, da mladi ljudje več časa namenijo brskanju po internetu, kakor pa gledanju TV. Istočasno obstaja približno 260 mio spletnih strani s pornografskimi vsebinami.  V nekaterih državah članicah EU (Irska, Švedska, Danska, itd.) je en mladostnik od treh, ki sodelujejo v klepetalnicah oz. na forumih, žrtev spolne zlorabe.

Vir: Evropski parlament, 13.7.2005

Datum 20.07.2005
Print