Naslov Skromno spletno oglaševanje
Moj mikro je v zadnji številki predstavil problematiko spletnega oglaševanja v Sloveniji. V Sloveniji je spletno oglaševanje v neprijetni situaciji. Delež spletnega oglaševanja predstavlja le 1 % celotnega oglaševanja, povpraševanje pa je manjše od ponudbe.

Vzrok, da oglaševalci namenjajo tako malo pozornosti spletnemu oglaševanju je v nezaupanju svetovnemu spletu in v tem, da se večina spletnega oglaševalskega prometa vrti okoli nekaj vodilnih spletnih medijev in vodilnih oglaševalcev. Majhna podjetja ostajajo pasivna, ker nimajo potrebnega znanja za izvedbo pravih spletnih oglaševalskih akcij.

Slovenski spletni mediji nimajo zasedenih oglaševalskih zmogljivosti, zato svoje zmogljivosti prodajajo po zelo nizkih cenah, kar bi lahko izkoristili načrtovalci oglaševalskih akcij. S pravilno razporeditvijo oglaševanja med manjšimi mediji, bi z majhnim vložkom dosegli velik učinek.

Število spletnih strani se je v zadnjih treh letih v Sloveniji podvojilo, podobno velja za mesečne uporabnike. Spletno oglaševanje pa se še vedno giblje okoli 1 %, čeprav je vrednost celotnega oglaševanja zrasla za tretjino. Spletno oglaševanje je glede na 2002 zraslo za skromnih 20 %.

Vir: Ocvirk, Vasja. Raj za spletne oglaševalce. Moj mikro, november 2005.

Datum 23.11.2005
Print