Naslov Kiberkriminal tudi pri nas; banke brezskrbne
Mladina piše, da postajajo zlorabe in kraje preko spleta (e-lumparije) vse pogostejše. FBI je ocenil, da je bilo leta 2004 s kiberkriminalom za več kot 400 milijard dolarjev škode. V zadnjem času postaja velik problem predvsem t.i. phishing. Tudi pri nas stanje ni ravno rožnato.

Naše banke celo nimajo zaposlenih ljudi, ki bi skrbeli za zaščito pred e-lumpi. Na srečo je e-poslovanje naših bank zaenkrat za kriminalne združbe še nezanimivo. Glavna prednost je majhnost našega trga.

Pri nas je bilo lansko leto največ kiberkriminala v obliki dos-anja (napadi denial of service). Pred vsakršnimi napadi se lahko ustrezno zaščitimo, večjo težavo pa predstavlja preveliko zaupanje slovenskih uporabnikov in njihovo klikanje vsepovprek.

V letu 2004 je policija obravnavala 10 vdorov v tuj računalnik, 18 piratov, 8 spoofing goljufij in 34 zlorab ukradenih kreditnih kartic. Za letošnje leto podatkov še ni, so se pa nekatere kršitve podvojile. Se je pa spremenila kazenska zakonodaja, ki do sedaj nekaterih kršitev ni obravnavala kot kaznive.

Vir: Aleksič, Jure: E-lumparije, Mladina 21.11.2005

Datum 24.11.2005
Print