Naslov Najdi.si: slovenski ambasadorji interneta
Največji slovenski iskalnik Najdi.si je razglasil najbolj iskane Slovence v letu 2005. Slovenski ambasadorji interneta so tako postali: Tomaž Humar - najbolj iskan Slovenec, najbolj iskan moški in najbolj iskan športnik s kar 201.853 iskanji v lanskem letu; Ines Juranovič, ki je bila v lanskem letu najbolj iskana ženska s 193.601 iskanji; Omar Naber, ki je bil kot najbolj iskan glasbenik in drugi najbolj iskan Slovenec (160.879 iskanj). Ob tej priložnosti so napravili kratek intervju s Tomažem Humarjem in Omarjem Naberjem.

Najdi.si: Kako gledata na to, da sta bila v letu 2005 tako iskana na našem iskalniku?

Tomaž Humar: Počaščen sem in presenečen nad zmago v vseh treh kategorijah, a velika odmevnost odprave sredi poletja se mi je na nek način zdela celo logična. To pa zato, ker je bila v poletnem mrtvilu to tema številka ena. Kakorkoli že, hvalabogu da je moje reševanje pritegnilo toliko pozornosti. Kajti prav tolikšna medijska odmevnost me je rešila. Še več, tudi tisti, ki mojega početja niso podpirali, so s svojimi komentarji sprožali novo verižno reakcijo odmevov, s čimer so pripomogli, da se je vse skupaj srečno končalo. Vesel sem, ker je sočutje premagalo nevoščljivost.

Omar Naber: Moram priznati, da me ne preseneča, ampak mi zelo laska. Morda je to odsev lanskoletne medijske pozornosti. Na podlagi tega znova vidim, koliko se o meni dejansko govori. Bi pa tukaj omenil, da je to moja prva nagrada po Emi.

Najdi.si: Ali uporabljata internet, kako pogosto in zakaj?

Tomaž Humar: Uporabljam ga veliko. Avto, telefon in internet. To enostavno potrebujem. Še največ elektronsko pošto. Delam s tujimi podjetji in mi je to najlažji način komuniciranja. Večkrat iščem tudi razne spiritualne zadeve, knjige, planinske zadeve, filmske festivale itd. Zanima me veliko različnih tem. Na internetu sem pogosto, saj mi mnogokrat olajša življenje. Greš gor in vidiš, kaj se dogaja po svetu in ti ni treba čakati na večerna poročila.

Omar Naber: Internet uporabljam zelo redko, skoraj nikoli. Nisem prav tehnični tip. Računalnik uporabljam le za produkcijo glasbe, ki je moja življenjska strast. Za izpolnjevanje tega poslanstva ne potrebujem računalnika.

Najdi.si: Poznata Najdi.si? Ga uporabljata?

Tomaž Humar: Najdi.si je kar se Slovenije tiče brez prave konkurence. Ste dobri. Za tuja iskanja uporabljam Google, Najdi.si pa za vse, kar se tiče Slovenije.

Omar Naber: Najdi.si poznam, kdo v Sloveniji pa ga ne! Nanj me je enkrat napotil moj basist. Težko bi rekel, da sem uporabnik, ker interneta skoraj nikoli ne uporabljam.

Najdi.si: Kakšno je vajino sporočilo slovenskim uporabnikom interneta?

Tomaž Humar: Informacij je neomejeno in so dostopne vsem enako, ima pa vsak svojo pamet. Treba je prebrati, da lahko prebereš. Ali kot je rekel Mali princ - če hočeš videti, moraš gledati s srcem. Tega pa ti tudi internet ne omogoča, mar ne!?

Omar Naber: Želim vam čimveč dobre glasbe.

Datum 20.01.2006
Print