Naslov Spletno gostovanje
Spletna stran je za podjetja danes nujna. Spletno stran lahko postavimo na lasten strežnik, kar pomeni, da moramo imeti hitro internetno povezavo in ekipo za vzdrževanje. Druga možnost je, da zakupimo prostor pri katerem izmed ponudnikov gostovanja. Slednja rešitev je za manjša podjetja cenovno najbolj ugodna.

V Sloveniji že preko 50 podjetij in samostojnih podjetnikov ponuja gostovanje spletnih strani. Velika je ponudba tudi podjetij iz tujine. Slovenski ponudniki imajo prednost, da nudijo vso podporo v Slovenskem jeziku in tudi preko osebnega stika.

Ena izmed oblik gostovanj, ki jo slovenska podjetja ponujajo, je t.i. kolokacija oz. gostovanje strežnika. Lasten strežnik namestimo v prostore podjetja, kjer je v ustreznem prostoru in priključen na internetno omrežje. Podjetje zagotavlja 24 urno napajanje in fizično varnost.

Druga oblika je namensko gostovanje, saj gre za najem strežnika z vsemi njegovimi zmogljivostmi. Podobno gostovanje je tudi najem virtualnega strežnika, kar pomeni, da najamemo le del zmogljivosti strežnika.

Najcenejše je deljeno gostovanje, ki je namenjeno podjetjem in posameznikom. Gre za zakup prostora na strežniku in različno omejenega prenosa podatkov. Pri takšnem gostovanju smo omejeni na programsko ponudbo strežnika.

Pri izboru ustreznega ponudnika moramo biti pozorni na velikost ponujenega prostora in na mesečno omejitev prenosa podatkov. Povprečno pri nas ponujajo od 5 do 10 GB prenosa na mesec.Koristen dodatek je tudi e-pošta. Tudi programi za upravljanje s strežnikom oz. našimi spletnimi stranmi morajo odgovarjat našim potrebam, poleg tega pa potrebujemo še podporo za dinamične spletne strani, saj so statične že skoraj izumrle.

Podjetja, ki ponujajo gostovanje >>

Vir: Vozel, Sašo. Spletno gostovanje po slovensko. Monitor, november 2005.

Datum 02.12.2005
Print